A fogyókúrában nemcsak a kalóriák számítanak, hanem az is, hogy milyen minőségű ételeket fogyasztunk. Az alábbi gyulladáscsökkentő ételek segíthetnek helyreállítani a hormonháztartást, támogatják az emésztést, így elősegítik a fogyást is.
A krónikus, alacsony szintű gyulladás számos betegség – köztük az elhízás – kialakulásában is szerepet játszik. Amikor a szervezet tartós gyulladásos állapotban van, az megzavarhatja az anyagcserét, inzulinrezisztenciához vezethet, és megnehezíti a fogyást. Vannak azonban gyulladáscsökkentő ételek, amik segítenek a krónikus állapoton.
A gyulladáscsökkentő ételek hosszú távon is beépíthetők az étrendbe, és segítenek a fogyásban is FOTÓ: SHUTTERSTOCK
Mi jelezhet krónikus gyulladást?
A krónikus gyulladás jelei közé tartoznak az emésztőrendszeri panaszok: puffadás, gyakori böfögés, túlzott gázképződés, hasmenés vagy székrekedés. Ezeket gyakran kíséri tartós fáradtság, kimerültségérzet, sötét karikák vagy duzzanatok a szem alatt. Az ízületek is gyakran érintettek: merevség, fájdalom és mozgáskorlátozottság jelentkezhet. Az állandó torokkaparás, köhécselés, orrdugulás is jelezhet problémát. A bőrön aknék, pattanások, kiütések, piros foltok jelenhetnek meg, gyakori lehet az arcpír vagy bőrpír. Emellett vízvisszatartás, az arc és végtagok puffadása, valamint falási rohamok és érzelmi evés is utalhatnak gyulladásra a szervezetben – írja a Magyar Nemzet.
A jó hír, hogy a gyulladásos állapot sok esetben gyógyszer nélkül is visszaszorítható. A szakértők egyetértenek abban, hogy a tudatos, gyulladáscsökkentő ételekre épülő táplálkozás az egyik leghatékonyabb természetes módszer.
Gyulladáscsökkentő ételek
Egy jól megtervezett étrend nemcsak enyhítheti a tüneteket, hanem hozzájárulhat a fogyáshoz, és az általános egészség javításához is. Az alábbi alapanyagokat érdemes előnyben részesíteni a Healthline összefoglalója szerint.
Bogyós gyümölcsök: Az áfonya, málna, eper és ribizli tele vannak antioxidánsokkal és rostokkal, amelyek nemcsak csökkentik a gyulladást, de támogatják a zsírégetést is az anyagcsere fokozásával. Ráadásul igen sokoldalúan felhasználhatók.
Zsíros halak: A lazac, makréla vagy szardínia ómega-3 zsírsavai hatékonyan mérséklik a gyulladásos folyamatokat, miközben elősegítik a teltségérzet kialakulását, így kevesebb kalóriát viszünk be.
Brokkoli: A brokkoli szulforafánban gazdag, ami segít semlegesíteni a szervezetben lévő gyulladásos vegyületeket, emellett alacsony kalóriatartalma miatt ideális fogyókúrás zöldség.
Avokádó: Az avokádó egészséges zsírsavakat és antioxidánsokat tartalmaz, amelyek gyulladásgátló hatásúak – közben tápláló, hosszan tartó jóllakottságérzetet ad.
Zöld tea: A zöld tea vegyülete (EGCG) segíti a gyulladás csökkentését és az anyagcsere fokozását, így hatékonyan támogatja a zsírégetést is.
Paprika: A színes paprikák C-vitaminban és karotinoidokban gazdagok, amelyek antioxidánshatásuk révén segítenek megkötni a gyulladást okozó szabad gyököket – kalóriatartalmuk pedig minimális.
Gomba: A gombák, különösen a shiitake vagy portobello, erős immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatással bírnak, miközben szinte nem tartalmaznak kalóriát.
Szőlő: A szőlőben található rezveratrol segít blokkolni a gyulladást előidéző enzimeket, és javítja a vércukorszint-szabályozást is – ez fontos szempont a tartós fogyásban.
Kurkuma: A kurkumin nevű hatóanyag révén erős gyulladáscsökkentő fűszer, amely serkenti az emésztést, támogatja a zsíranyagcserét és segíthet a has körüli zsírfelesleg csökkentésében.
Extraszűz olívaolaj: A mediterrán diéták alappilléreként ismert olívaolaj oleocanthal tartalma révén természetes gyulladáscsökkentő – ráadásul elősegíti a jó zsírok beépülését az étrendbe.
Étcsokoládé és kakaó: A magas kakaótartalmú étcsokoládé flavonoidjai csökkentik a gyulladásos markereket, miközben csökkenthetik az édesség utáni sóvárgást is, így segítve a fogyókúrát.
Paradicsom: A paradicsomban található likopin hatékonyan semlegesíti a gyulladást kiváltó szabadgyököket, és hőkezelve még jobban felszívódik – közben kalóriaszegény, laktató alapanyag.
Cseresznye: A cseresznye antocianin-tartalma miatt erős gyulladáscsökkentő hatású, csökkentheti az izomfájdalmat és elősegíti a pihentető alvást – mindkettő kulcsfontosságú a fogyás szempontjából.
A gyulladáscsökkentő étrend nem csupán egy átmeneti diéta, hanem egy hosszú távon is fenntartható életmódváltás alapja lehet. Az említett élelmiszerek rendszeres beépítése az étrendbe nemcsak a fogyást segíti elő, hanem hozzájárul a hormonális egyensúly helyreállításához, az energiaszint növeléséhez és a betegségek megelőzéséhez is. Érdemes tehát tudatosan választani, figyelni a test jelzéseire, és törekedni arra, hogy a táplálkozás a gyógyulás és az egészségmegőrzés egyik legfőbb eszközévé váljon.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.