Egészséges

Minden nap egy pohárral ebből az italból és kicsattansz az egészségtől

A gira természetes alapanyagokból, házilag is elkészíthető: íme a recept
Fotó: ZHMURCHAK / © Shutterstock
Egyre jobban ismertté válnak a hétköznapokban is a különleges, fermentált italok. A kombucháról és a vízikefírről, vagy más néven kristálygombáról már biztosan sokan hallottak, otthoni elkészítésével viszont csak kevesen próbálkoznak. Egészséges csodaitala azonban nem csak a távol-keleti országoknak van.

Ismered a girát? A népszerű gyógynövények és fűszernövények jótékony hatásait sokan ismerik, hiszen a tudás generációkon keresztül öröklődik. Így tudjuk, hogy a kamilla jó gyulladáscsökkentő, megnyugtatja a háborgó gyomrot, a körömvirágból készült krém segíti a bőr regenerálódását, a citromfű teája pedig idegnyugtató hatású és fogyasztása hozzájárul a pihentető alváshoz. Gyógyhatása azonban nemcsak a különféle füveknek, hanem a fermentált ételeknek és italoknak is van!

A gira természetes alapanyagokból, házilag is elkészíthető: íme a recept
A gira természetes alapanyagokból, házilag is elkészíthető: íme a recept
FOTÓ: ZHMURCHAK / SHUTTERSTOCK

Nem véletlen, hogy a téli szezonban, amikor igazán tombol az influenza, akkor sokan immunerősítés céljából is csipegetik a savanyú káposztát – és isszák a levét –, ami az egyik legismertebb fermentált élelmiszer. Savanyítani, vagyis fermentálni viszont nemcsak ételeket, hanem italokat is lehet, ezek is rendelkeznek ugyanis a szervezetre gyakorolt pozitív egészségügyi hatásokkal. A fermentáció, azaz erjedés során létrejönnek biológiailag aktív anyagok, szerves savak, melyeknek fontos szerepük van az emésztés megfelelő működésében.

A kombucha árnyékában: íme a litván gira, a kenyérből készült csodaital

A kombucha ma talán a legismertebb fermentált ital. A cukros fekete teából erjesztéssel előállított ital fogyasztásának a hiedelem szerint számtalan pozitív hatása van, ezek között az immunerősítést és a méregtelenítést szokták kiemelni. A vízikefír vagy kristálygomba felhasználásával készült italok most kezdenek egyre inkább köztudatba jönni, ám senki sem tejalapú dologra számítson. A vízikefírrel fermentált italt tejsavbaktériumok és élesztőgombák hozzák létre, amelyek probiotikus hatással bírnak, azaz segítik az emésztést, a méregtelenítést.

A kombuchához és a vízikefírhez speciális baktériumtelep szükséges, ellenben a litván csodaitalt, a girát otthon fellelhető alapanyagokból is előállíthatjuk! A gira fő alkotóeleme ugyanis a kenyér.

A gira alapja mostanában főként a rozskenyér, de bármilyen gabonaalapú pékáru maradékából előállítható. A hagyományok szerint a maradék kenyeret felhasználva készítették a girát, ami sok családnál ünnepi italnak vagy éppenséggel természetes gyógyszernek is számított. A természetes erjesztési folyamatnak köszönhetően a gira íze savanykás, mondhatni csípős, akárcsak a savanyú káposzta leve, sőt minimális alkoholtartalma is kimutatható – derült ki a BBC cikkéből.

A gira egy litván fermentált ital, aminek jó hatása van az emésztésre
A gira egy litván fermentált ital, aminek jó hatása van az emésztésre
FOTÓ: TATIANA YASHINA / SHUTTERSTOCK

Olcsó és egészséges, íme a gira receptje

A gira olcsó, otthon megtalálható, természetes alapanyagokból készül. A kenyér mellett kell hozzá víz, valamint cukor vagy méz – derült ki a Nők lapja cikkéből. A fermentálás folyamatát élesztő hozzáadásával segíthetjük, a gombákat táplálandó a cukrot pedig helyettesíthetjük akár mazsolával is.

Hozzávalók 2 üveg girához:

  • 30 dkg kovászos rozskenyér
  • 3 l víz
  • 15 dkg cukor vagy méz
  • 5 dkg mazsola
  • fél zacskó szárított élesztő

Elkészítés:

  1. A kenyeret felvágjuk kisebb darabokra, sütőben picit megpirítjuk.
  2. A vizet felforraljuk. A pirult kenyérdarabokat egy nagy vagy két közepes üvegbe töltjük és felöntjük a forró vízzel. Lefedjük (de nem zárjuk le szorosan) és hagyjuk állni egy éjszakán át.
  3. A keveréket másnap leszűrjük tiszta konyharuhán vagy gézlapon keresztül. A folyadékhoz ezután hozzákeverjük a cukrot vagy a mézet, beletesszük a mazsolát és a langyos vízben feloldott élesztőt. Konyharuhával lefedve hagyjuk fermentálódni szobahőmérsékleten fél-egy napon keresztül.
  4. Az elkészült italt újra leszűrjük és üvegekbe töltjük. A folyadék ne töltse meg teljesen a palackot, mert a szénsav hatására nyomás keletkezhet az üvegben. Ha tehetjük, ne is zárjuk le szorosan az üveget.

A gira hűtőben két-három napig tárolható, fogyasztása hidegen ajánlott. A minimális alkoholtartalma miatt felelősséggel fogyasztandó!

A gira egészségügyi hatásai

A gira fogyasztása ugyanolyan jótékony egészségügyi tulajdonságokkal bír, mint bármely más fermentált élelmiszeré. A természetes savanyítás során keletkező baktériumok és enzimek javítják az emésztés működését, probiotikus hatással rendelkeznek, ráadásul immunerősítőként is használják a litván népi gyógyászatban. A kész girát ízesíthetjük még mézzel, fahéjjal, de keverhetünk bele gyömbért is, tovább fokozva a pozitív hatást.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.