Hogy az ünnep valóban örömteli legyen, összegyűjtöttük a legfontosabb szabályokat, amikkel elkerülhető a kellemetlen gyomorrontás, túlevés vagy ételmérgezés.

Húsvétkor megtelnek az asztalok finomságokkal: illatos főtt sonka, tormás tojás, puha kalács, répatorta, kocsonya, no meg a híres húsvéti sütik. Ilyenkor szinte lehetetlen nem túlenni magunkat – és sajnos nem ritka az sem, hogy egy-egy elfeledett vagy nem megfelelően tárolt étel ételmérgezést okoz.

Néhány alapszabály betartásával elkerülhető az ételmérgezés.
Néhány alapszabály betartásával elkerülhető az ételmérgezés. 
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Odafigyeléssel elkerülhető az ételmérgezés

Sokan úgy gondolják, hogy az ételmérgezés otthon nem fordulhat elő. Ez az elgondolás viszont téves. Mivel otthon is élelmiszerrel dolgozunk, az ételmérgezés könnyen megtörténhet, de szerencsére elkerülhető. Mutatjuk is hogyan. 

1. Tiszta kéz, biztonságos étel

Mielőtt nekiállunk a főzésnek, és minden egyes fázisban közben is: alapos kézmosás! Különösen fontos ez akkor, ha nyers tojással vagy hússal dolgozunk.

2. Ne keverjük a nyerset a kész étellel

Mindig külön vágódeszkát és kést használjunk a nyers húsokhoz, és tartsuk őket külön a hűtőben is a kész, fogyasztásra szánt ételektől. Ez a keresztfertőzés megelőzésének alapja.

3. A sonkát főzzük át rendesen!

A húsvéti sonka, a főtt tojás, vagy akár a töltött húsok is csak akkor biztonságosak, ha elérik a 72–75 Celsius-fok belső hőmérsékletet. Ételhőmérővel ez könnyen ellenőrizhető, de ha betartsuk a sonka főzési szabályát – ahány kiló, annyi óra főzés – akkor nem lehet baj.

4. Maradék? Mehet hűtőbe!

Ne hagyjuk az ételeket órákig kint a konyhapulton! A főtt sonka vagy tojás legfeljebb 2 óráig maradhat szobahőmérsékleten, utána irány a hűtő. Öt Celsius-fok alatt lassabban szaporodnak a baktériumok.

5. Óvatosan a tojással!

A tojásokat használat előtt öblítsük le meleg vízzel, de a legjobb, ha szódabikarbónás vízbe áztatjuk. Ez segít eltávolítani a szennyeződéseket a héjról.

6. Gyanús étel? Inkább ne!

Ha egy ételnek furcsa illata van, állott vagy már több napos, ne kockáztassunk! A húsvéti finomságokat is csak addig fogyasszuk, amíg frissek. A romlott étel ételmérgezéshez vezethet.

7. Gombás ételek – csak biztonságosan!

Ha házi szedésű gombából készítünk ételt az ünnepi menühöz, győződjünk meg róla, hogy azt egy gombaszakértő bevizsgálta. A gombamérgezés nagyon veszélyes!

Ezek lehetnek az ételmérgezés tünetei

A leggyakoribb tünetek közé tartozik a láz, émelygés, hányás, hasmenés, gyengeség, gyomorfájdalom, de a kiszáradás tünetei (száraz száj, sötét vizelet) is okot adhatnak az aggodalomra. Ha ezeket tapasztaljuk, irány az ügyelet!

És ha mégis túlettük magunkat?

A húsvéti finomságok csábítóak, de gyakran vezetnek túlevéshez – ezt mind ismerjük. A következmény: puffadás, teltségérzet, gyomorégés. Bár a túlevés tünetei nem kellemesek, ez még nem ételmérgezés.

Mit tehetünk?

  • Ne feküdjünk le evés után – inkább sétáljunk egyet.
  • Igyunk egy bögre borsmenta vagy kamilla teát, ez segít a túlterhelt gyomornak.
  • Kerüljük a szénsavas italokat!
  • Lassítsunk – a következő étkezésnél figyeljünk a mértékre és a tempóra.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.