Húsvétkor megtelnek az asztalok finomságokkal: illatos főtt sonka, tormás tojás, puha kalács, répatorta, kocsonya, no meg a híres húsvéti sütik. Ilyenkor szinte lehetetlen nem túlenni magunkat – és sajnos nem ritka az sem, hogy egy-egy elfeledett vagy nem megfelelően tárolt étel ételmérgezést okoz.
Sokan úgy gondolják, hogy az ételmérgezés otthon nem fordulhat elő. Ez az elgondolás viszont téves. Mivel otthon is élelmiszerrel dolgozunk, az ételmérgezés könnyen megtörténhet, de szerencsére elkerülhető. Mutatjuk is hogyan.
Mielőtt nekiállunk a főzésnek, és minden egyes fázisban közben is: alapos kézmosás! Különösen fontos ez akkor, ha nyers tojással vagy hússal dolgozunk.
Mindig külön vágódeszkát és kést használjunk a nyers húsokhoz, és tartsuk őket külön a hűtőben is a kész, fogyasztásra szánt ételektől. Ez a keresztfertőzés megelőzésének alapja.
A húsvéti sonka, a főtt tojás, vagy akár a töltött húsok is csak akkor biztonságosak, ha elérik a 72–75 Celsius-fok belső hőmérsékletet. Ételhőmérővel ez könnyen ellenőrizhető, de ha betartsuk a sonka főzési szabályát – ahány kiló, annyi óra főzés – akkor nem lehet baj.
Ne hagyjuk az ételeket órákig kint a konyhapulton! A főtt sonka vagy tojás legfeljebb 2 óráig maradhat szobahőmérsékleten, utána irány a hűtő. Öt Celsius-fok alatt lassabban szaporodnak a baktériumok.
A tojásokat használat előtt öblítsük le meleg vízzel, de a legjobb, ha szódabikarbónás vízbe áztatjuk. Ez segít eltávolítani a szennyeződéseket a héjról.
Ha egy ételnek furcsa illata van, állott vagy már több napos, ne kockáztassunk! A húsvéti finomságokat is csak addig fogyasszuk, amíg frissek. A romlott étel ételmérgezéshez vezethet.
Ha házi szedésű gombából készítünk ételt az ünnepi menühöz, győződjünk meg róla, hogy azt egy gombaszakértő bevizsgálta. A gombamérgezés nagyon veszélyes!
A leggyakoribb tünetek közé tartozik a láz, émelygés, hányás, hasmenés, gyengeség, gyomorfájdalom, de a kiszáradás tünetei (száraz száj, sötét vizelet) is okot adhatnak az aggodalomra. Ha ezeket tapasztaljuk, irány az ügyelet!
A húsvéti finomságok csábítóak, de gyakran vezetnek túlevéshez – ezt mind ismerjük. A következmény: puffadás, teltségérzet, gyomorégés. Bár a túlevés tünetei nem kellemesek, ez még nem ételmérgezés.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.