A magyar konyha alapfűszereihez tartozik, de gyógynövényként is számontartják, sőt, egyes kultúrákban szent növény. Ha eddig csak a tökfőzelékhez használtad, itt az ideje jobban megismerkedned a kaporral.

A kapor a zellerfélék családjába tartozó egynyári növény, és bár a magyaros ételekben is ott a helye, valószínűleg inkább Délnyugat-Ázsiában őshonos. Már az ókori görögök és rómaiak is termesztették, a mediterrán konyha a mai napig előszeretettel használja. 

A magyar konyha egyik alapfűszeres a kapor /Fotó: Shutterstock
A magyar konyha egyik alapfűszeres a kapor /Fotó: Shutterstock

Ezért fogyassz rendszeresen kaprot

A jellegzetes íze mellett az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes gyakran fogyasztani a kaprot. A gyógykészítményként történő felhasználása esetén az ételek fűszerezése mellett akár teát is készíthetünk a levelekből.

A fűszer- és gyógynövény javítja az emésztést, enyhíti a puffadást és a görcsöket, remek vízhajtó és fertőtlenítő, gyomorfájás és étvágytalanság esetén is alkalmazható. Segít a fejfájás, a hányinger és az álmatlanság leküzdésében is. A fáradtság ellen is hatásos, ezenkívül tágítja az ereket, növelve a fizikai és szellemi teljesítőképességet. Gyulladáscsökkentő, sebgyógyításra is használható, külsőleg hatékony ellenszere az ekcémának, sőt, a rovarcsípésekre is alkalmazható.

Száz gramm kapor elfogyasztása fedezi a napi C-vitamin-bevitel 100%-át, az A-vitamin-bevitelnek pedig a két és félszeresét. Emellett B- és E-vitaminban is gazdag, valamint bőven tartalmaz kalciumot, magnéziumot, cinket, ami a nők számára például elengedhetetlen. Réz, vas és foszfor is nagy mennyiségben található benne, valamint ómega-3 zsírsav tartalma is jelentős. Antioxidáns hatású, azaz védi a sejteket a szabad gyökök káros hatása ellen. Rostban gazdag, kalóriaszegény növény – bárki bátran fogyaszthatja.

Tudtad? 
A kapor nemcsak az egészségünkre, hanem a kertünkre is jótékony hatással lehet. Termesztése egyszerű, akár balkonládában is nevelhető, és természetes módon segít távol tartani bizonyos kártevőket, például levéltetveket. Virágzáskor a kapor vonzza a beporzó rovarokat, ezzel is hozzájárulva a kert ökológiai egyensúlyához. Érdemes tehát nemcsak a konyhában, hanem a kertben is helyet adni ennek a sokoldalú növénynek.

Hogyan használjuk fel?

A két kézenfekvő megoldás, a tökfőzelék és a tzatziki mellett tehetjük levesekbe, salátákba, mártásokba. Adhatjuk savanyúságokhoz, sőt a kovászos uborka elképzelhetetlen néküle. Húsok és zöldségek ízesítője is lehet a kapor, amit frissen és szárítva egyaránt használhatunk.

(Forrás: Balkonláda)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.