Pontosan mi is az edamame bab, miért ilyen felkapott, és valóban olyan egészséges-e, mint amilyennek tartják? Érdemes közelebbről is szemügyre vennünk ezt a japán eredetű finomságot, hiszen itthon is egyre többen keresik.

FOTÓ: SHUTTERSTOCK
Az edamame titka
Az edamame, nem más, mint éretlen szójabab, az elmúlt néhány évben csendben, de annál határozottabban tört be a magyarországi élelmiszerüzletekbe. A ropogós zöld snack egyszerre trendi, egészséges és könnyen beszerezhető. Ha a közösségi médiát böngészed, jó eséllyel szembejön veled egy rövid videó, amelyben valaki épp az airfryerben készíti az edamame babot. Egy csipet só, pár perc forró levegő, és máris ott a ropogós, fehérjedús snack, ami pont olyan élvezet, mint egy zacskó chips – csak épp nem bűntudatot, hanem tápanyagot ad.
A Redditen és más fórumokon szinte futótűzként terjednek a házi edamame különféle elkészítésére tett kísérletek: ez a zöld hüvelyes tényleg pillanatok alatt elkészül, és bárhol megállja a helyét – legyen szó esti filmnézésről, egy könnyű nassolásról egy gyors munka melletti vagy baráti összejövetelről.
Miért lett ekkora sztár az edamame? Azért, mert egyszerre testesíti meg mindazt, amit egy modern életmód-snackben keresünk: egészséges, változatosan felhasználható nem kell érte távoli országok piacaira zarándokolni.
Edamame, mint szuperélelmiszer
Az edamame valójában éretlen szójabab, amelyet akkor szednek le, amikor még élénkzöld, lágy és kissé édeskés. Hagyományosan Japánban, Kínában és Koreában fogyasztják, de mára világszerte az egyik legnépszerűbb egészséges snack lett, tápanyagtartalma lenyűgöző.
Egy csészényi főtt edamame körülbelül 18 gramm fehérjét tartalmaz, ami növényi forrásból kiemelkedő mennyiség, ráadásul „komplett” fehérje: minden esszenciális aminosavat biztosít, amire a szervezetnek szüksége van. Ez különösen fontos azok számára, akik vegán vagy vegetáriánus étrendet követnek, hiszen kevés növényi alapanyag nyújt ilyen teljes értékű fehérjét.
A fehérjén túl vitaminok és ásványi anyagok gazdag tárházát kínálja. Magas a foláttartalma – amely például a kismamák számára létfontosságú –, de kiemelkedő mennyiségben tartalmaz K-vitamint, magnéziumot, vasat és rezet is. Egyetlen adag edamame fedezheti a napi folátszükséglet több mint 100%-át, valamint jelentős mértékben hozzájárul a vasbevitelhez és a szívbarát káliumhoz. És ami még vonzóbb: mindezt alacsony kalóriatartalom mellett.
A tudományos kutatások szerint az edamame rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat. Egyes vizsgálatok kimutatták, hogy a benne található fehérjék és antioxidánsok segíthetnek a „rossz” LDL-koleszterin csökkentésében, így mérsékelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Alacsony glikémiás indexének köszönhetően nem dobja meg hirtelen a vércukorszintet, így cukorbetegek étrendjébe is jól illeszthető. Az izoflavon nevű növényi vegyületek pedig hozzájárulhatnak a menopauzával járó kellemetlen tünetek mérsékléséhez, sőt, egyes kutatások szerint még bizonyos daganatok kockázatát is csökkenthetik. Bár a tudomány ezen a téren még keresi a végső válaszokat, az biztos, hogy az edamame sokkal több, mint egyszerű nassolnivaló.
Edamame bab Lidl
Míg néhány éve csak ázsiai éttermekben vagy különleges boltokban találkozhattunk vele, ma már Magyarországon is könnyen elérhető. A Lidlben a 400 grammos fagyasztott edameme babot 799 forintért lehet megvásárolni. Az Aldi polcain is ott lapul az Asia Green Garden edamame, félkilós kiszerelésben, szintén fagyasztott formában. Ez rendkívül praktikus: csak előkapod a fagyasztóból, pár percig főzöd vagy párolod, és máris kész. Ha pedig követnéd a közösségi médiás trendet, légsütőben is ropogósra sütheted, ami teljesen új szintre emeli az élményt. Az egyszerű elérhetőség miatt tényleg bárki kipróbálhatja, nem kell érte egzotikus piacokra vadászni.
Edamame bab receptek
Az edamame sokoldalú, így bátran kísérletezhetsz vele. A legegyszerűbb, ha enyhén sózva, a hüvelyből kinyomkodva fogyasztod – pont úgy, ahogy az ázsiai éttermekben kínálják. Ha feldobnád, próbáld ki fokhagymával és chilivel pirítva, vagy keverd salátába és tésztás ételekbe. Remekül illik rizses fogások mellé, levesekhez, sőt, hideg előételként is tálalhatod. Rágcsálnivalónak is ideális: vendégváróként egyszerre különleges és könnyen fogyasztható, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt bejön. Ha kreatív kedvedben vagy, akár sajtos-parmezános vagy éppen fűszeres ropogós verziót is készíthetsz belőle. Íme a recept:
Fokhagymás-parmezános edamame
Hozzávalók (2 adag):
- 400 g fagyasztott edamame
- 2 ek olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 ek reszelt parmezán
- só ízlés szerint
- frissen őrölt bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A fagyasztott edamame-t forró, enyhén sós vízben főzd 3–4 percig, majd szűrd le.
- Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, dobd rá az áttört fokhagymát, és pirítsd 1 percig.
- Add hozzá az edamame-t, forgasd át párszor, majd szórd meg parmezánnal, sóval, borssal.

FOTÓ: SHUTTERSTOCK
Ez a ropogós, egészséges, fehérjedús snack egyszerre elégíti ki a nassolási vágyat és támogatja az egészséges étrendet. Nemcsak finom, hanem tápláló is, tele fehérjével, vitaminokkal és antioxidánsokkal. És ami a legjobb: ma már bárki könnyen hozzájuthat ehhez a szuperélelmiszerhez, például a Lidl, és az Aldi fagyasztott kínálatából. Legyen szó gyors esti falatozásról, vendégváró különlegességről vagy saláták, tészták feldobásáról, az edamame minden falattal bizonyítja, hogy az egészséges életmód lehet egyszerre trendi, élvezetes és praktikus.














