Egészséges

Ez a filléres szuperélelmiszer csodát művel az egészségeddel

Vannak olyan zöldségfélék, amelyek szinte egyik pillanatról a másikra meghódítják a konyhákat. Közülük az edamame bab is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a tudatos nassolnivalók világában. Sokan talán csak most ismerkednek vele itthon, pedig ez a kis zöld hüvelyes már jó ideje ott van azok polcán, akik egészségesebb, izgalmasabb falatokra vágynak.

Pontosan mi is az edamame bab, miért ilyen felkapott, és valóban olyan egészséges-e, mint amilyennek tartják? Érdemes közelebbről is szemügyre vennünk ezt a japán eredetű finomságot, hiszen itthon is egyre többen keresik.

Edamame bab
Az edamame bab egy igazi szuperélelmiszer
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Az edamame titka

Az edamame, nem más, mint éretlen szójabab, az elmúlt néhány évben csendben, de annál határozottabban tört be a magyarországi élelmiszerüzletekbe. A ropogós zöld snack egyszerre trendi, egészséges és könnyen beszerezhető. Ha a közösségi médiát böngészed, jó eséllyel szembejön veled egy rövid videó, amelyben valaki épp az airfryerben készíti az edamame babot. Egy csipet só, pár perc forró levegő, és máris ott a ropogós, fehérjedús snack, ami pont olyan élvezet, mint egy zacskó chips – csak épp nem bűntudatot, hanem tápanyagot ad. 

@caloriechat Crispy edamame ✨📸: @avocado_skillet 💚 This edamame is the best healthy snack or salad topper. So yummy! INGREDIENTS SCALE 1 16 oz pack edamame - thawed* and shelled 1 tablespoon sesame oil ¼-½ teaspoon salt pinch black pepper ½ teaspoon garlic powder pinch red pepper flakes 1 tablespoon miso dressing (optional, I used Haven’s Kitchen) INSTRUCTIONS Add edamame to a bowl and mix together with all ingredients until all of the beans are coated Transfer edamame to air fryer in an even and flat layer. Air fry at 400 degrees for 8-12 minutes, until crisp. Alternatively you can bake at 425 on a lined sheet pan for 20-30 minutes. Serve edamame and enjoy. I topped mine with chili oil. NOTES *To thaw the edamame let the edamame sit out for 3-4 hours or let the bag sit in a bowl of warm water for about 1 hour. You can use preshelled edamame or edamame in it’s shell. Alternatively you can use already cooked/thawed edamame for this recipe. #fyp #foryoupage #easyrecipes #healthyrecipes #lunchideas #dinnerideas #crispy #edamame ♬ original sound - CalorieChat

A Redditen és más fórumokon szinte futótűzként terjednek a házi edamame különféle elkészítésére tett kísérletek: ez a zöld hüvelyes tényleg pillanatok alatt elkészül, és bárhol megállja a helyét – legyen szó esti filmnézésről, egy könnyű nassolásról egy gyors munka melletti vagy baráti összejövetelről.

Miért lett ekkora sztár az edamame? Azért, mert egyszerre testesíti meg mindazt, amit egy modern életmód-snackben keresünk:  egészséges, változatosan felhasználható nem kell érte távoli országok piacaira zarándokolni.

Edamame, mint szuperélelmiszer

Az edamame valójában éretlen szójabab, amelyet akkor szednek le, amikor még élénkzöld, lágy és kissé édeskés. Hagyományosan Japánban, Kínában és Koreában fogyasztják, de mára világszerte az egyik legnépszerűbb egészséges snack lett, tápanyagtartalma lenyűgöző.

Egy csészényi főtt edamame körülbelül 18 gramm fehérjét tartalmaz, ami növényi forrásból kiemelkedő mennyiség, ráadásul „komplett” fehérje: minden esszenciális aminosavat biztosít, amire a szervezetnek szüksége van. Ez különösen fontos azok számára, akik vegán vagy vegetáriánus étrendet követnek, hiszen kevés növényi alapanyag nyújt ilyen teljes értékű fehérjét.

A fehérjén túl vitaminok és ásványi anyagok gazdag tárházát kínálja. Magas a foláttartalma – amely például a kismamák számára létfontosságú –, de kiemelkedő mennyiségben tartalmaz K-vitamint, magnéziumot, vasat és rezet is. Egyetlen adag edamame fedezheti a napi folátszükséglet több mint 100%-át, valamint jelentős mértékben hozzájárul a vasbevitelhez és a szívbarát káliumhoz. És ami még vonzóbb: mindezt alacsony kalóriatartalom mellett.

A tudományos kutatások szerint az edamame rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat. Egyes vizsgálatok kimutatták, hogy a benne található fehérjék és antioxidánsok segíthetnek a „rossz” LDL-koleszterin csökkentésében, így mérsékelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. 

Alacsony glikémiás indexének köszönhetően nem dobja meg hirtelen a vércukorszintet, így cukorbetegek étrendjébe is jól illeszthető. Az izoflavon nevű növényi vegyületek pedig hozzájárulhatnak a menopauzával járó kellemetlen tünetek mérsékléséhez, sőt, egyes kutatások szerint még bizonyos daganatok kockázatát is csökkenthetik. Bár a tudomány ezen a téren még keresi a végső válaszokat, az biztos, hogy az edamame sokkal több, mint egyszerű nassolnivaló.

Edamame bab Lidl

Míg néhány éve csak ázsiai éttermekben vagy különleges boltokban találkozhattunk vele, ma már Magyarországon is könnyen elérhető. A Lidlben a 400 grammos fagyasztott edameme babot 799 forintért lehet megvásárolni. Az Aldi polcain is ott lapul az Asia Green Garden edamame, félkilós kiszerelésben, szintén fagyasztott formában. Ez rendkívül praktikus: csak előkapod a fagyasztóból, pár percig főzöd vagy párolod, és máris kész. Ha pedig követnéd a közösségi médiás trendet, légsütőben is ropogósra sütheted, ami teljesen új szintre emeli az élményt. Az egyszerű elérhetőség miatt tényleg bárki kipróbálhatja, nem kell érte egzotikus piacokra vadászni.

Edamame bab receptek

Az edamame sokoldalú, így bátran kísérletezhetsz vele. A legegyszerűbb, ha enyhén sózva, a hüvelyből kinyomkodva fogyasztod – pont úgy, ahogy az ázsiai éttermekben kínálják.  Ha feldobnád, próbáld ki fokhagymával és chilivel pirítva, vagy keverd salátába és tésztás ételekbe. Remekül illik rizses fogások mellé, levesekhez, sőt, hideg előételként is tálalhatod.  Rágcsálnivalónak is ideális: vendégváróként egyszerre különleges és könnyen fogyasztható, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt bejön.  Ha kreatív kedvedben vagy, akár sajtos-parmezános vagy éppen fűszeres ropogós verziót is készíthetsz belőle. Íme a recept:

Fokhagymás-parmezános edamame

Hozzávalók (2 adag):

  • 400 g fagyasztott edamame
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek reszelt parmezán
  • só ízlés szerint
  • frissen őrölt bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A fagyasztott edamame-t forró, enyhén sós vízben főzd 3–4 percig, majd szűrd le.
  2. Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, dobd rá az áttört fokhagymát, és pirítsd 1 percig.
  3. Add hozzá az edamame-t, forgasd át párszor, majd szórd meg parmezánnal, sóval, borssal.
Edamame bab
A fűszeres edamame bab egészséges snackként fogyasztható 
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Ez a ropogós, egészséges, fehérjedús snack egyszerre elégíti ki a nassolási vágyat és támogatja az egészséges étrendet. Nemcsak finom, hanem tápláló is, tele fehérjével, vitaminokkal és antioxidánsokkal. És ami a legjobb: ma már bárki könnyen hozzájuthat ehhez a szuperélelmiszerhez, például a Lidl, és az Aldi fagyasztott kínálatából. Legyen szó gyors esti falatozásról, vendégváró különlegességről vagy saláták, tészták feldobásáról, az edamame minden falattal bizonyítja, hogy az egészséges életmód lehet egyszerre trendi, élvezetes és praktikus.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.