Te szereted a krumplit? Ha igen, akkor van egy nagyszerű hírünk: az egyik tanulmány szerint napi két szem burgonya elfogyasztásával már nagyon sokat tehetsz az egészségedért.

A burgonya egy rendkívül sokoldalúan felhasználható zöldség, amely amellett, hogy nagyon finom, még egészséges is. A Journal of Nutrition egyik tanulmánya szerint ugyanis a burgonya rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, sőt, meghosszabbítja az életet. Ehhez nem is kell mást tenned, mint napi két szem krumplit enned.
 

Egészségünk érdekében minden nap érdemes két szem főtt burgonyát fogyasztani / Fotó: Shutterstock
Egészségünk érdekében minden nap érdemes két szem főtt burgonyát fogyasztani / Fotó: Shutterstock

Támogatja az egészséget

A burgonya az egyik leggyakrabban fogyasztott zöldség a világon, ez nem is csoda, hiszen amellett, hogy változatos és ízletes ételek készülhetnek belőle, tápanyagokban is igen gazdag: többek között található benne például kálium, kalcium, C-vitamin, emellett rostokban is gazdag.

Ennek ellenére a burgonyát sokan nem sorolják a legegészségesebb zöldségek közé, elsősorban magas keményítőtartalma és glikémiás indexe miatt, ami összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri problémákkal. 

A norvég kutatók által végzett legfrissebb tanulmány azonban új megvilágításba helyezte azt, hogy mennyire egészséges a burgonya. A kutatás során 77 ezer felnőtt táplálkozási szokásait vizsgálták meg 33,5 éven keresztül. A résztvevők átlagosan 13 burgonyát ettek hetente, ez körülbelül napi két burgonyát jelentett. A felmérés során kiderült, hogy azoknál, akik több burgonyát fogyasztottak, általában alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, valamint hosszabb a várható élettartam.

Nem mindegy, hogyan készül

A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy természetesen az sem mindegy, hogyan készül a burgonya. Norvégiában, a vizsgálati alanyok elsősorban főtt krumplit fogyasztottak, ennek ugyanis alacsonyabb a glikémiás indexe, és tápanyagokban különösen gazdag. Tehát, ha tenni akarunk valamit az egészségünkért, akkor chips helyett inkább főtt burgonyát együnk, naponta legalább két alkalommal.

Jót tesz az emésztésnek

Ahogyan azt már fentebb is említettük, a burgonya kiemelkedő rostforrás, különösen, ha héjában főzzük vagy sütjük meg. A rostok segítik az emésztést, javítják a bélrendszer állapotát, és hozzájárulnak a hosszabb teltségérzethez. Emellett nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, amely az immunrendszer erősítésében játszik fontos szerepet. 

Burgonyás receptek

Recept
Egyszerű
Majorannás burgonyafőzelék
30 perc
4 adag
Olcsó
Tovább a recepthez
recept
Recept
Rafinált
Paprikás krumpli kolbászmorzsával
45 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Rókagombás burgonyatál
45 perc
4 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Hagyományos bécsi burgonyasaláta
35 perc
5 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Tepsis krumpli sült csirkével
75 perc
4 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept

Forrás: Focus

Borítókép: Shutterstock

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.