A botulizmus egy ritka, de rendkívül súlyos ételmérgezés, amelyet a Clostridium botulinum nevű baktérium toxinja okoz. Már egy falatnyi fertőzött étel is halálos lehet, mert a méreg bénítja az izmokat – beleértve a légzést irányító izmokat is.
Fontos tudni, hogy a botulizmusnak a következő tünetei lehetnek: levertség, izzadás, izomfájdalom, hasi diszkomfort, lelógó szemhéj, ketős látás, szájszárazság, nyelési zavarok, gégebénulás, súlyosabb esetben pedig légzési nehézség vagy akár leállás is jelentkezhet.
Ez a baktérium oxigéntől elzárt környezetben, például talajban él. Innen kerülhet a vizekbe, növényekre és mezőgazdasági termékekre. Az állatok bélrendszerében is megtalálható, és a trágyázás során a talajba kerülhet, majd onnan a takarmányon keresztül más állatok fertőzését okozhatja. A feldolgozásuk során a baktériumok a nyers húsra kerülhetnek, és a megfelelő hőkezelés hiányában elszaporodva botulotoxint termelhetnek. Ez a toxin a legerősebb ismert szerves méreg, amelyből már 1 mg tisztított toxin halálos lehet az emberre, ugyanis megtámadhatja a szervezet idegrendszerét. Ez az izmok gyengeségét és bénulását okozhatja, például azokét, amelyek segítik a mozgást, a beszédet és a nyelést. Ha a méreganyagok megtámadják a légzést irányító idegeket, az végzetes lehet
– figyelmeztet dr. Balaicza Erika belgyógyász főorvos.
Fontos tudni, hogy nemcsak húskészítmények okozhatják a betegséget, hanem a nem megfelelően tartósított ételek is veszélyesek lehetnek. Ha például egy házi befőttet nem megfelelő hőkezeléssel vagy nem steril körülmények között készítenek el, az ideális környezet lehet a baktérium számára. Ugyanez igaz a házi készítésű füstölt húsokra és kolbászokra is, amelyeknél a helytelen füstölés vagy tárolás okozza a problémát. De ritkán akár bolti konzervek is veszélyt jelenthetnek, ha a csomagolás megsérült, púpos a doboz, vagy szokatlan a szaga vagy az állaga – ilyen esetben az ételt tilos elfogyasztani.
Az egy év alatti csecsemők immunrendszere még nem elég fejlett ahhoz, hogy megküzdjön bizonyos kórokozókkal – köztük a Clostridium botulinum baktérium spóráival. Ezek a spórák például a mézben is előfordulhatnak, és ha bekerülnek a baba bélrendszerébe, ott toxint termelhetnek, ami csecsemőkori botulizmushoz vezethet. Ugyanez a veszély a füstölt, hosszan érlelt húsokra – például kolbászra, szalámira – is vonatkozhat, ezért ezeket is szintén csak 1 éves kor felett kínáljuk a gyermeknek.
A botulizmus sürgős orvosi ellátást igényel. A kezelés első lépése az antitoxin beadása, amely megállítja a toxin további hatását – ezért fontos a korai diagnózis. Súlyos esetekben intenzív osztályon történik a kezelés, akár lélegeztetőgéppel is, ha a légzőizmok is bénulnak. A felépülés lassú lehet, és sokszor hónapokig tartó rehabilitációra van szükség. A megelőzés és a gyors orvosi segítség a legfontosabb.
Forrás: Bors
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.