Az ételmérgezés tipikus tüneteit – mint a hányinger, hányás, hasmenés, láz – az emberek többsége felismeri és tudja mi a teendő. De mi a helyzet a botulizmussal? Ennek tünetei teljesen eltérnek az említettektől, legrosszabb esetben pedig végzetes kimenetele is lehet. Lássuk, mi is ez az állapot, hogy ismerhető fel, és mit kell tenni, ha baj van.

FOTÓ: SHUTTERSTOCK
A láthatatlan veszély
A botulizmus a legritkább, mégis az egyik legveszélyesebb ételmérgezés, amely már egészen kis mennyiségben is életveszélyt okozhat. Bár hazánkban évente csak néhány eset fordul elő, súlyossága miatt kulcsfontosságú, hogy felismerjük a jeleit, és tudjuk, hogyan védekezhetünk ellene – írja az Origo. Ez a bakteriális eredetű mérgezés – köznyelvben kolbászbetegség – akár halálos kimenetelű is lehet, ha nem kapunk időben segítséget.
Mi az a botulizmus?
A betegséget a Clostridium botulinum nevű baktérium által termelt méreg, a botulotoxin okozza. A kórokozó oxigénszegény környezetben érzi jól magát, ezért leggyakrabban konzervekben, házi befőttekben és nem megfelelően kezelt húsárukban – például házi kolbászban – szaporodik el. A toxin az ideg-izom kapcsolatra hat: megakadályozza az acetil-kolin felszabadulását, így bénítja az izmokat.
Mik a botulizmus tünetei?
A botulizmus alattomos, mert nem a megszokott gyomorrontásos panaszokkal jelentkezik. A legjellemzőbb korai tünet a szájszárazság, hányinger, majd látászavar: előbb homályos vagy kettős látás, később a pupillák merevsége. A beteg beszéde elmosódik, nyelési nehézségek lépnek fel, és sorra gyengülnek az izmok. A legsúlyosabb állapotban a légzőizmok bénulhatnak, ami azonnali orvosi beavatkozást igényel, hiszen életveszélyt jelent.
Azonnal kell cselekedni!
Mivel ritka betegségről van szó, a felismerése nem egyszerű. Az orvosok a tünetek alapján gyanakodhatnak, majd speciális vizsgálat, például az izmok ingerlékenységét mérő EMG segíti a diagnózist. Súlyos esetben antitoxin adása szükséges, amely semlegesíti a szervezetben lévő mérget. Légzésbénulásnál gépi lélegeztetésre lehet szükség, enyhébb esetben infúziós terápia segíthet. A gyógyulás lassú, de időben megkezdett kezeléssel jó esély van a felépülésre.
A megelőzés a legjobb védelem
A botulizmus ellen az egyetlen biztos fegyver a megelőzés. Soha ne fogyasszunk sérült vagy lejárt szavatosságú konzerveket! Házi befőzéskor és kolbászkészítéskor ügyeljünk a hőkezelésre: bár a baktérium ellenálló, maga a toxin hőérzékeny, így a gondosan átfőzött ételek már nem jelentenek veszélyt. Húsárut mindig megbízható forrásból vásároljunk, és tartsuk be az alapvető élelmiszerbiztonsági szabályokat.














