Egészséges

A bodza valódi csodaszer, nem is hinnéd, hogy mi mindenre jó!

A bodzából készült szörp és tea immunerősítő, jó a megfázásos betegségek kezelésére
Fotó: Móricz István / © Mindmegette
A bodza sokak kedvenc szörpféléje, de méz, zselé, lekvár, sőt pálinka is készíthető belőle. A bodzavirág igazi ínyenc csemege, de nemcsak élvezeti értéke, hanem gyógyhatása is van. A bodza a téli időszakban igazán nagy hasznunkra lehet, főleg a betegséggel vívott harc során.

A bodza a magyarok egyik kedvenc gyógynövénye, sokan ismerik és felhasználása is elterjedt. A bodza virágából számtalan különlegesség készíthető, ráadásul otthon, sima konyhai körülmények között is előállíthatunk finom szörpöt és zselét is. A bodza azonban nemcsak finom, hanem egészséges is, ugyanis virága számtalan jótékony egészségügyi hatásáról is ismert.

Bodza gyűjtése: Megyeri Sára elárulja, mire érdemes figyelni
Bodza gyűjtése: Megyeri Sára elárulja, mire érdemes figyelni
FOTÓ: MÓRICZ ISTVÁN / MINDMEGETTE

A népi gyógyászatban különös szerepe van a bodzának. Megyeri Sára a Mindmegette maestrója elárulja a legfontosabb tudnivalókat a bodza gyűjtéséről és felhasználásáról.

Az édes csodaszer, a bodza jótékony hatásai

A köznyelvben csak bodzaként ismert növény, a fekete bodza számtalan, az egészségre gyakorolt jótékony hatással bír. Az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy immunerősítő és vírusölő, ezt a benne található antioxidánsoknak, valamint a rengeteg C-vitaminnak köszönheti. Épp ezért a bodzából készült élelmiszerek, de legfőképp a teája kiválóan alkalmas megfázásos betegségek gyógyítására, hiszen lázcsillapító, izzasztó és köptető hatása is van.

A fekete bodzának a virága mellett a levele és érett termése is értékes. A virágban flavonoidok, szaponinok, klorogénsav, ciánglikozid, illóolajok és nyálkaanyag található. A levélben cseranyag és szambunigrin glikozid, a termésben szerves savak, antocianinok (sambucianin), vitaminok és cukrok vannak. Tartalmaz A- és B-vitamint – C-vitamin-tartalma duplája a citrusformákénak. Tartalmaz még folsavat, pantoténsavat, ásványi anyagokat és mikroelemeket:

  • vasat
  • káliumot
  • kalciumot
  • magnéziumot
  • foszfort
  • valamint illóolajokat és antociánokat.
A bodza virágáról vágjuk le a zöld részeket, a szárat és a kocsányt, mert mérgezők
A bodza virágáról vágjuk le a zöld részeket, a szárat és a kocsányt, mert mérgezők
FOTÓ: MÓRICZ ISTVÁN / MINDMEGETTE

A bodza gyűjtése és a bodzavirág felhasználása

A bodza legértékesebb része a virága. A bodzabokor májustól júniusig virágzik és ebben az időszakban az erdőjárók és túrázók évről évre felkeresik a jól ismert, és persze féltett lelőhelyeket. A bodzát ugyanis nem szabad forgalmas autóút vagy szántóföld mellől gyűjteni, a virágszirmokon ugyanis megáll és lerakódik a por, lemosni pedig lehetetlen. Ha megmossuk a bodzavirágot, akkor lemossuk róla az értékes és az ízért felelős virágport is. Épp ezért nem ajánlott a bodzavirágot esős időben vagy közvetlenül eső után gyűjteni – mondja Megyeri Sára.

A kinyílt bodzavirágot mindig vágjuk, soha ne tépjük, ugyanis ha cibáljuk, megsérülhet a növény és nem fog újrateremni. A legfontosabb, hogy a virágot a zöld részektől, a szártól és a kocsányától is meg kell szabadítani, mert ezek a részek mérgezőek!

Bodzaszörp házilag, íme a recept

Hozzávalók:

  • 2 liter víz
  • 1 kg szirupcukor
  • 0.5 tk borkősav
  • 3 db kezeletlen citrom
  • 15 db bodzavirág

Elkészítés:

  1. A vizet egy közepes méretű lábasba öntjük, hozzáadjuk a szirupcukrot, vagy a cukrot és a citromsavat, valamint a borkősavat. Közepes lángon felforraljuk.
  2. Amíg forr, felkarikázzuk a kezeletlen citromokat. Ha felforrt, levesszük a tűzről, hagyjuk kicsit hűlni, majd átöntjük egy tálba. Ha langyos, jöhetnek a gondosan átnézett, tiszta környezetből érkező virágok. A virágok zöld szárát minél rövidebbre vágjuk, mert a szárak mérgezőek. Ha a virágokat belehelyeztük a tálba, már csak a citromkarikákat kell hozzáadnunk, majd letakarva hűtőbe tesszük legalább 3-4 napra, közben naponta átkeverjük.
  3. Az elkészült szörpalapból egy szűrőkanál segítségével eltávolítjuk a bodzavirágot és a citromot. A szörpöt leszűrjük, egy szűrőbe textilt vagy papírtörlőt rakunk, és ezen keresztül öntjük a szörpöt egy lábasba, majd ismét felforraljuk, és még forrón sterilizált, jól zárható üvegekbe töltjük. Az elkészült szörpöket hűvös helyen tároljuk felhasználásig.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.