A bodza valódi csodaszer, nem is hinnéd, hogy mi mindenre jó!

A bodza a magyarok egyik kedvenc gyógynövénye, sokan ismerik és felhasználása is elterjedt. A bodza virágából számtalan különlegesség készíthető, ráadásul otthon, sima konyhai körülmények között is előállíthatunk finom szörpöt és zselét is. A bodza azonban nemcsak finom, hanem egészséges is, ugyanis virága számtalan jótékony egészségügyi hatásáról is ismert.
A népi gyógyászatban különös szerepe van a bodzának. Megyeri Sára a Mindmegette maestrója elárulja a legfontosabb tudnivalókat a bodza gyűjtéséről és felhasználásáról.
A köznyelvben csak bodzaként ismert növény, a fekete bodza számtalan, az egészségre gyakorolt jótékony hatással bír. Az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy immunerősítő és vírusölő, ezt a benne található antioxidánsoknak, valamint a rengeteg C-vitaminnak köszönheti. Épp ezért a bodzából készült élelmiszerek, de legfőképp a teája kiválóan alkalmas megfázásos betegségek gyógyítására, hiszen lázcsillapító, izzasztó és köptető hatása is van.
A fekete bodzának a virága mellett a levele és érett termése is értékes. A virágban flavonoidok, szaponinok, klorogénsav, ciánglikozid, illóolajok és nyálkaanyag található. A levélben cseranyag és szambunigrin glikozid, a termésben szerves savak, antocianinok (sambucianin), vitaminok és cukrok vannak. Tartalmaz A- és B-vitamint – C-vitamin-tartalma duplája a citrusformákénak. Tartalmaz még folsavat, pantoténsavat, ásványi anyagokat és mikroelemeket:
A bodza legértékesebb része a virága. A bodzabokor májustól júniusig virágzik és ebben az időszakban az erdőjárók és túrázók évről évre felkeresik a jól ismert, és persze féltett lelőhelyeket. A bodzát ugyanis nem szabad forgalmas autóút vagy szántóföld mellől gyűjteni, a virágszirmokon ugyanis megáll és lerakódik a por, lemosni pedig lehetetlen. Ha megmossuk a bodzavirágot, akkor lemossuk róla az értékes és az ízért felelős virágport is. Épp ezért nem ajánlott a bodzavirágot esős időben vagy közvetlenül eső után gyűjteni – mondja Megyeri Sára.
A kinyílt bodzavirágot mindig vágjuk, soha ne tépjük, ugyanis ha cibáljuk, megsérülhet a növény és nem fog újrateremni. A legfontosabb, hogy a virágot a zöld részektől, a szártól és a kocsányától is meg kell szabadítani, mert ezek a részek mérgezőek!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.