A sárgarépa nem csak a fütyülni vágyóknak lehet segítség. A benne található béta-karotin számos pozitív hatással van a szervezetünkre, így érdemes odafigyelni a rendszeres bevitelére. Összegyűjtöttük az előnyöket, és azt is megtudhatod, milyen élelmiszerek bővelkednek a gyógyító színezőanyagban.

Sokan hallottak már a sárgarépában található béta-karotinról, de kevesen tudják, mennyi jótékony hatással bír ez az anyag a szervezetünkre. Ez a természetes vegyület nemcsak az élénk színéért felelős, hanem fontos szerepet játszik az egészségünk megőrzésében is.

béta-karotin
A béta-karotin adja a narancssárga élelmiszerek jellegzetes színét
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Béta-karotin: Mi az, és miben található meg?

A béta-karotin egy természetes színezőanyag (karotinoid), amely antioxidáns hatású, és a szervezetben A-vitaminná alakul át. Elsődleges forrásai a narancssárga és zöld színű zöldségek és gyümölcsök, mint például a sárgarépa, spenót, rebarbara, kelkáposzta, saláta, paradicsom, burgonya, brokkoli, koriander, sárgadinnye, kajszibarack és narancs. Minél élénkebb az adott élelmiszer színe, annál több béta-karotint tartalmaz.

A szem egészsége

A béta-karotint a szervezet A-vitaminná alakítja át, ami létfontosságú a szem egészségéhez. Segít például megelőzni a farkasvakságot, csökkenti a makuladegeneráció kialakulásának kockázatát, hozzájárul a tisztább, élesebb látáshoz, mindemellett pedig késlelteti az időskori látásromlást is.

Sejtvédelem és öregedésgátlás

Erős antioxidáns révén a béta-karotin semlegesíti a szabad gyököket, amelyek károsítják a sejteket, gyorsítják az öregedést, és hozzájárulhatnak különböző betegségek kialakulásához. Rendszeres bevitele segíthet a sejtek védelmében és az általános egészség fenntartásában – írja a Ripost.

Természetes immunerősítő

A béta-karotin az előanyaga, más néven provitaminja az A-vitaminnak, amelynek fontos szerepe van az immunrendszer erősítésében is. Emellett fontos szerepe van a fertőzések elkerülésében és a gyorsabb regeneráció elősegítésében is. Zsírban oldódó vitamin lévén valamilyen zsírral (pl. vajjal, olajjal) együtt fogyasztva könnyebben felszívódik. 

A bőr, haj, köröm szépségéért

A béta-karotin hozzájárul a bőr, a haj és a köröm egészségéhez. Segít a sejtmegújulásában, javítja a bőr rugalmasságát. A szervezetbe kerülő sárga pigment egy része retinollá alakul, a másik részét a máj tárolja el, és alakítja A-vitaminná. Ez fokozza a bőr melanintermelését, ezáltal védi a felső hámréteget az UV-sugárzás káros hatásai ellen. 

A szív egészségéért

A szív- és érrendszer működésére is pozitív hatással van a béta-karotin rendszeres fogyasztása. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően segít megelőzni az érelmeszesedést, és hozzájárulhat a vérnyomás szabályozásához is.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.