Egészséges

Gyújts meg egy babérlevelet, és búcsút mondhatsz ezeknek a betegségeknek

Sok hagyományos, magyaros ételt ízesítünk babérlevéllel, de az aromás fűszer előnyei ennél jóval messzebb mutatnak. Gyógyhatása miatt már több ezer éve használják a konyhán kívül is.

A babérlevél amellett, hogy igazán különleges ízt ad az ételeinknek, számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Ezeket többféleképpen is érvényesíthetjük: a fűszer egészben vagy őrölve történő felhasználásával, külsőleg gyulladáscsökkentő borogatásként, esetleg illóolaj formájában. Az egyik leghatásosabb pedig az, ha meggyújtjuk a leveleket, és hagyjuk, hogy a keletkező füst a szervezetbe jutva kifejtse pozitív hatásait. Lássuk, mik ezek pontosan, és azt is eláruljuk, hogyan próbáld ki ezt a módszert a lehető legbiztonságosabban. 

A füstölgő babérlevél számos pozitív egészségügyi előnyt nyújt /Fotó: Shutterstock
A füstölgő babérlevél számos pozitív egészségügyi előnyt nyújt /Fotó: Shutterstock

A babérlevél füstjének hatásai

A babérlevél-égetés egy ősi hagyomány, a fűszerről ugyanis régóta azt tartják, hogy enyhíti a szorongást és a stresszt, sőt segít a 2-es típusú diabétesz és a daganatos megbetegedések kezelésében is.

A levelek füstje elsősorban a szorongás enyhítésére használható. A babérlevélben ugyanis linalool található, ami a mentában és a levendulában is fellelhető. Ez a hatóanyag bizonyítottan nyugtató hatású, belélegezve többek között csökkenti a stresszt, a szorongást és a depressziót.

Mivel a levendula illóolaja 25-38 százalék linaloolt tartalmaz, míg a babérlevélben kevesebb, körülbelül 7 százalék található, feltételezhető, hogy utóbbi az enyhébb szorongásos tünetek kezelésében hatékony.

A babérlevél emellett olyan megbetegedések kezelésében is hatásos, mint a cukorbetegség, az emésztőrendszeri zavarok, a vesekő, az ízületi gyulladás, a láz és a fejfájás.

Erre figyelj, miközben égnek a levelek!

A babérlevél égetéséhez egész leveleket érdemes használni, és friss fűszer helyett szárítottat válasszunk. Egy üveg- vagy kerámiaedénybe helyezzük a leveleket, és óvatosan gyújtsuk meg. Amint lángra kapnak, oltsuk is el, hogy ne égjenek gyorsan a levelek, épp csak füstölögjenek. Hagyjuk így 10-15 percen keresztül. Ha időközben teljesen kialszik, és már nem füstölög, akkor gyújtsuk meg újra.

Fontos, hogy bár nem nagy lánggal égnek a levelek, soha nem szabad őrizetlenül hagyni. Ha befejeztük a „babérlevélszeánszot”, a biztonság kedvéért egy kevés vízzel locsoljuk le, hogy garantáltan megállítsuk az égési folyamatot.

Borítókép: Shutterstock

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.