Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Egészséges

Sokan nem tudják, hogy a vörösbab mérgező lehet: ha így készíted el, komoly bajt okozhat

A vörösbabos étel mérgezéses tüneteket okozhat, ha nem jól készítjük el /Fotó: Shutterstock
Egyszerű ebédet készített magának egy nő, ám nem várt rosszullét lett az eredménye. Kiderült, alapvető konyhai hibát vétett, amiről azonban sokan talán nem is hallottak még.

A hüvelyesek, kiváltképp a babfélék egészséges fehérje- és rostforrások. A vegán és vegetáriánus étrendet és életmódot követő emberek számára a bab alapvető táplálék, de a magyar konyhában is fontos helye van ennek a hüvelyesnek. Sokan viszont talán nem is tudják, hogy komoly, mérgezéses tüneteket okozhatnak a babok, ha nem megfelelően készítjük el.

A vörösbabos étel mérgezéses tüneteket okozhat, ha nem jól készítjük el /Fotó: Shutterstock
A vörösbabos étel mérgezéses tüneteket okozhat, ha nem jól készítjük el /Fotó: Shutterstock

Ételmérgezést okozott a nem jól elkészített babos ragu

A vegán életmódot követő Anne Sullivan egy fehérbabos ragu receptjét próbálta ki. A leírtak szerint beáztatta a babot, majd egy slow cookerben főzte meg a fogást. Ennek a gépnek a lényege, hogy alacsony hőmérsékleten, hosszú ideig készül az étel, így a hagyományos főzéssel ellentétben az értékes tápanyagok benne maradnak az alapanyagokban. Ez okozta a bajt – írja a Bors.

Ha nem főzzük meg alaposan, ételmérgezést okozhat a bab /Fotó: Shutterstock
Ha nem főzzük meg alaposan, ételmérgezést okozhat a bab /Fotó: Shutterstock

A babfélék esetében ugyanis nem elég az áztatás, a hüvelyeseket legalább 10 percig magas hőmérsékleten kell főzni, hogy elpusztítsuk a bennük lévő méreganyagokat. A babfélékben ugyanis fitohemagglutinin található, ez pedig mérgezéses tüneteket, vagy hosszú távon betegséget is okozhat.

Az emésztőenzimek nem tudják lebontani a fitohemagglutinint, így az érintetlenül áthalad az emésztőrendszeren és változásokat okozhat a bélrendszerben. Károsíthatja a bélfalat, és hatással lehet a belső szervekre, például a vékonybélre, a hasnyálmirigyre és a májra is – olvasható a Dívány cikkében.

A babos ételeket nem érdemes slow cookerben készíteni /Fotó: Shutterstock
A babos ételeket nem érdemes slow cookerben készíteni /Fotó: Shutterstock

Melyek a babmérgezés tünetei?

Ha nem megfelelően készítjük el a babos ételeket, azaz nem forraljuk legalább tíz percig a babot, akkor az étel elfogyasztása után egy-két órával hányingert, hányást, hasi fájdalmat és szédülést tapasztalhatunk. A tünetek a legtöbb esetben nem súlyosak, és maguktól elmúlnak. Hasonló tüneteket észlelt magán Anne Sullivan is, aki slow cookerben készítette el a fehérbabos ragut.

Biztonságos a babkonzerv?

A babmérgezés veszélye csak a nyers babok esetében állhat fenn, ugyanis a konzerv babokat a gyártás során megfelelően feldolgozzák. Ha el szeretnénk kerülni a mérgezéses tüneteket, akkor a szárazbabot mindig rendesen, hosszú ideig áztassuk be, ha kell cseréljük le alatta a vizet és alaposan, magas hőmérsékleten főzzük meg.

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.