Gyümölcs, zöldség és gyógynövény is egyben, amely erősíti a szívet és az immunrendszert. Ez a szuperélelmiszer az avokádó, amelyet ugyanúgy naponta kellene fogyasztanunk, mint az almát.

Az avokádó valóságos tápanyagbomba – írja a Magyar Nemzet –, tele van egyszeresen telítetlen zsírokkal, rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek támogatják a szervezet optimális működését. Nemcsak azért érdemes fogyasztani, mert krémesen lágy és sokoldalúan felhasználható, hanem E-, C-, K-, és B-vitaminokban is gazdag, továbbá jelentős mennyiségű káliumot tartalmaz, ami nélkülözhetetlen szívünk, idegrendszerünk és az izmok egészségéhez. Emellett a vérnyomás szabályozásában is szerepet játszik. Íme a részletek!

Az avokádó csökkenti a rossz koleszterinszintet
Az avokádó fogyasztásával sokat teszel szíved egészségéért / Fotó: Shutterstock

Az avokádó jótékony hatásai

  • Avokádó a szív- és érrendszerünk egészségéért

Az avokádó rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, ugyanis a benne található zsírok csökkentik a „rossz” koleszterinszintet, miközben növelik a „jó” HDL-koleszterint.

  • Az avokádó legyőzi a farkaséhséget

Miután rostban igen gazdag, már egy darab avokádó elfogyasztása fedezi a napi rostszükséglet egyharmadát. A rost amellett, hogy segíti az emésztést, hozzájárul a bélflóra egyensúlyához, illetve csökkenti a puffadást, órákig tartó energiát biztosít, és hosszabb ideig tartó teltségérzetet. Tehát, az étkezés után fél órával nem jelentkezik a farkaséhség, és a szénhidrátok, cukrok iránti vágyakozást is jobban csökkenti, mint bármelyik gyümölcs vagy zöldség fogyasztása.

  • Szépségápolás kívül-belül

Az avokádó antioxidánsai, mint a lutein, a zeaxantin és az E-vitamin hatékonyan védik a szemet az oxidatív stressztől és károktól, illetve jó hatással vannak a bőrre és a hajra is. Pakolásként is használható arcra, hiszen hidratálja, puhítja a bőrt, csökkenti a szárazságot és „feltölti” a finom ráncokat. 

  • Stabilizálja a vércukorszintet, regenerálja a sejteket

A rostban gazdag avokádó rendszeres fogyasztása nemcsak az immunrendszert erősíti, de segít stabilizálni a vércukorszintet, regenerálja a sejteket és a szervezetben kialakult gyulladásokat is csökkenti.

  • Reggel, este avokádó 

Az avokádó sokoldalúan felhasználható gyümölcs, amely reggelire vagy vacsorára is fogyasztható. Pirítósra kenve, salátába keverve, tojásrántotta mellé is tökéletes választás. Egy étkezésre bőven elég fél avokádó, a másik felét citrommal locsolva lehet frissen tartani. Vásárláskor arra érdemes figyelni, hogy legyen kellően érett, de ne legyen túlpuhult.

Avokádó: három recept a Mindmegettétől

Recept
Egyszerű
Avokádós tojáskrém
30 perc
4 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Egyszerű avokádókrém
20 perc
2 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Csirkemellsaláta gazdagon (Cobb saláta)
45 perc
2 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

 

(Forrás)

Kiemelt fotó: Shutterstock
 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.