Az avokádó valóságos tápanyagbomba – írja a Magyar Nemzet –, tele van egyszeresen telítetlen zsírokkal, rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek támogatják a szervezet optimális működését. Nemcsak azért érdemes fogyasztani, mert krémesen lágy és sokoldalúan felhasználható, hanem E-, C-, K-, és B-vitaminokban is gazdag, továbbá jelentős mennyiségű káliumot tartalmaz, ami nélkülözhetetlen szívünk, idegrendszerünk és az izmok egészségéhez. Emellett a vérnyomás szabályozásában is szerepet játszik. Íme a részletek!

Az avokádó jótékony hatásai
- Avokádó a szív- és érrendszerünk egészségéért
Az avokádó rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, ugyanis a benne található zsírok csökkentik a „rossz” koleszterinszintet, miközben növelik a „jó” HDL-koleszterint.
- Az avokádó legyőzi a farkaséhséget
Miután rostban igen gazdag, már egy darab avokádó elfogyasztása fedezi a napi rostszükséglet egyharmadát. A rost amellett, hogy segíti az emésztést, hozzájárul a bélflóra egyensúlyához, illetve csökkenti a puffadást, órákig tartó energiát biztosít, és hosszabb ideig tartó teltségérzetet. Tehát, az étkezés után fél órával nem jelentkezik a farkaséhség, és a szénhidrátok, cukrok iránti vágyakozást is jobban csökkenti, mint bármelyik gyümölcs vagy zöldség fogyasztása.
- Szépségápolás kívül-belül
Az avokádó antioxidánsai, mint a lutein, a zeaxantin és az E-vitamin hatékonyan védik a szemet az oxidatív stressztől és károktól, illetve jó hatással vannak a bőrre és a hajra is. Pakolásként is használható arcra, hiszen hidratálja, puhítja a bőrt, csökkenti a szárazságot és „feltölti” a finom ráncokat.
- Stabilizálja a vércukorszintet, regenerálja a sejteket
A rostban gazdag avokádó rendszeres fogyasztása nemcsak az immunrendszert erősíti, de segít stabilizálni a vércukorszintet, regenerálja a sejteket és a szervezetben kialakult gyulladásokat is csökkenti.
- Reggel, este avokádó
Az avokádó sokoldalúan felhasználható gyümölcs, amely reggelire vagy vacsorára is fogyasztható. Pirítósra kenve, salátába keverve, tojásrántotta mellé is tökéletes választás. Egy étkezésre bőven elég fél avokádó, a másik felét citrommal locsolva lehet frissen tartani. Vásárláskor arra érdemes figyelni, hogy legyen kellően érett, de ne legyen túlpuhult.
Avokádó: három recept a Mindmegettétől








