Miközben a világ legegészségesebb étrendjét keresték a táplálkozási szakértők, felkeltette a figyelmüket az atlanti-óceáni térség tengerparti városainak gasztronómiája, azon belül is az atlanti diéta, és nem véletlenül.
Az étrend alapja friss, szezonális alapanyagokból áll, a helyi – Portugália és Észak-Spanyolország környéke tartozik ide – specialitások kiemelt szerepet kapnak benne.
Frissen fogott halak, tenger gyümölcsei, gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, gabonafélék, tejtermékek és egy kis olívaolaj – ezekre az egészséges élelmiszerekre épül a diéta. A marhahúst, a sertéshúst és a tojást azonban csak mértékkel lehet fogyasztani – írja a Brigitte.
Emellett a helyiek arra is figyelnek, hogy mindig a legjobb minőségű ételek kerüljenek az asztalra: a szezonális és regionális élelmiszerek szállítási útvonalai rövidek, ezért az alapanyagok frissebbek és a tápanyagveszteségük is alacsonyabb.
A karfiol, a kelkáposzta, a karalábé és a cékla az atlanti diéta sztárjai közé tartoznak. Mivel ezeket finoman párolják, ezért rengeteg értékes tápanyaggal látják el a szervezetet. Emellett burgonya, gesztenye és teljes kiőrlésű kenyér is szerepel az étrendben.
Az atlanti étrend rostokban rendkívül gazdag, ezért pozitív hatással van az emésztésre, a bélflórára, ugyanis megfelelő minőségű táplálékot biztosít a jó baktériumok számára. Ez megőrzi a mikrobiom egészségét és erősíti az immunrendszert. A friss zöldségek és gyümölcsök vitaminokkal és ásványi anyagokkal, valamint fitokemikáliákkal (a keresztesvirágú zöldségekben glükozinolátok találhatóak) látják el a szervezetet. Ez utóbbiak a növényekben természetesen előforduló biológiailag aktív anyagok, amelyek jótékony hatással vannak az egészségre.
A metabolikus szindrómára jellemző az elhízás, a magas vérnyomás, valamint a megemelkedett vércukor- és vérzsírszint együttes jelenléte. Az atlanti diéta azonban megoldást jelenthet a betegek számára. Spanyol kutatók ugyanis az egyik tanulmányukban bizonyították, hogy ez az étrend kedvezően befolyásolja az egészségi állapotot: többek között javítja az anyagcserét, csökkenti a koleszterinszintet, és a testtömeg-index is mérséklődik azok körében, akik az atlanti diéta szerint étkeznek.
A fent említett élelmiszerek önmagukban még nem teszik a legegészségesebb étrendé az atlanti diétát – ezeknek az ételeknek a kombinációja van pozitív hatással a szervezetre.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.