Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Puncstorta  recept
Puncstorta
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Egészséges

8 étel és ital, amitől ragyogó lesz a bőrünk – 1. rész

Hiába költünk el egy vagyont drága bőrápoló termékekre, ha közben nem táplálkozunk egészségesen. Új sorozatunkban eláruljuk, mit kell ennünk ahhoz, bársonyos és kellően hidratált legyen a bőrünk!

Ki ne szeretné, hogy bőre hosszú időn keresztül egészséges és ragyogóan szép legyen? Nos, valójában nem is annyira bonyolult feladat bőrünk szépségének megóvása. Főként, ha a következő ételek fogyasztásával mindennap támogatjuk. Íme a legjobb tippek, amelyeket betartva nagyon gyorsan láthatod a változásokat.

A paradicsom csodaszernek számít a bőrápolásban (Shutterstock)
A paradicsom csodaszernek számít a bőrápolásban (Shutterstock)

1. Főzött paradicsom a bőr szépségéért

A paradicsom piros színéért felelős fitokemikália, a likopin növeli a kollagén erősségét. A kollagén pedig egy olyan fehérje, amitől a bőr feszes és fiatalos marad, ráadásul védelmet nyújt az UV-sugárzás oxidáló hatása ellen, valamint felszámolja a bőr öregedéséért felelős szabad gyököket. Egy brit tanulmány során 33 százalékkal jobban védekezett azoknak a szervezete a leégés ellen, akik napi 5 evőkanálnyi paradicsompszószt fogyasztottak. Miért kell megfőzni? Mivel így még több likopin szabadul fel!

2. A sárgarépa csodaszer

Nyugodtan gondolhatunk úgy a répára, mint a természet varázspálcájára. Nem csak a szemünknek tesz jót, de a pattanásoktól is megszabadít! Valójában persze nincs a ebben a csodaszernek beillő zöldségfélében semmi mágikus, csak rengeteg béta­karotin és A-­vitamin, ami antioxidánsként megakadályozza a bőr külső rétegében található sejtek túltermelését. Az elhalt, felesleges sejtek így nem tömítik el a pórusokat, a végeredmény pedig tiszta, ragyogó arcbőr. Egyes kutatások szerint még a bőrrák kockázatát is csökkenti az A-vitamin.

3. Édesburgonya a napbarnított bőrért

Egy evolúcióval és viselkedéstannal foglalkozó tanulmány szerint a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag diétától egészségesebb, sugárzóbb és vonzóbb lesz a bőrünk, mint a napozástól. Ám akik főleg piros és narancssárga zöldségeket fogyasztottak, valóban úgy néztek ki, mint akik most jöttek a tengerpartról. Mindezért a karotinoidok felelősek, ahogy a zöldségek színéért is. Ebből az összetevőből pedig az édesburgonya tartalmaz a legtöbbet, már egy közepes méretű is a napi szükségletünk 200 százalékát biztosítja.

A kurkuma nemcsak a gyulladásokat gyógyítja, a bőr is ragyogóan széppé varázsolja (Shutterstock)
A kurkuma nemcsak a gyulladásokat gyógyítja, a bőr is ragyogóan széppé varázsolja (Shutterstock)

4. A kurkuma a pigmentfoltokra is hatékony

Ez a csodálatos fűszer nem csak a fájdalomcsillapításban nyújt segítséget, de a bőrünket is óvja. Egy vizsgálat szerint a kurkumin nevű antioxidánsa az egyik leghatásosabb eszköz a gyulladások és a szabad gyökök elleni küzdelemben. Emellett azt is megállapították, hogy a fűszerrel világosabbá tehetjük a pigmenthibákat és a sebhelyeket, kiegyensúlyozottabb lesz tőle a hormonháztartásunk, és enyhíti a leégés kellemetlen tüneteit is, mivel meggátolja a pigmenttermelésért felelős enzimek túlműködését. Tejjel és kókuszolajjal kiváló arcpakolást készíthetünk belőle.

5. A Lazac nemcsak finom

Nem csak a gyulladáscsökkentő Omega-­3 zsírsav legjobb forrása, de a lazacban dimetil­etanolamin is található, ami a bőrsejtek membránjának védelmében játszik komoly szerepet. A membrán megerősítésével megakadályozza azt a hanyatlást, ami a bőr korai öregedéséhez vezet. Ráadásul ez a tápanyag az arachidonsav termelését is megelőzi, ami a ráncok kialakulásáért felelős. Ám ez még nem minden! A B-­vitaminokkal együttműködve növeli az acetilkolin nevű neurotranszmitter termelését, ami létfontosságú az izmok megfelelő működéséhez, ezzel pedig hozzásegít a szép tónusú és feszes arcbőrhöz.

6. Papaja az arcbőr védelmezője

Ez az egzotikus gyümölcs bővelkedik egészséges, aktív enzimekben. Ezek közül az egyik a kimopapain, amit a gyulladásos betegségek gyógyítására is használnak – ez pedig a bőrbetegségek nagy részének is fájdalmas tünete. Egy másik hatóanyag, a papain pedig akár a foltok és az akne eltüntetésében is segíthet, mivel feloldja a pórusokat eltömítő zsírt. Arról nem is beszélve, hogy egy bögrényi friss papaja a napi C-­vitamin szükségletünk 144 százalékát fedezi, ami megerősíti a szervezetünkben található kollagént.

7. Sárga kaliforniai paprika

A C­-vitamin kulcsszerepet játszik a bőr­ és izomszövetek növekedésében, ahogy a kollagén termelésben is – ami biztosítja a csontok, a bőr, az izmok és az inak erejét, tartását. Ennek pedig kiváló forrása a sárga kaliforniai paprika. Egy japán nőkön végzett tanulmány szerint a zöld és sárga zöldségeket fogyasztó tesztalanyok sokkal kevésbé voltak hajlamosak a ráncosodásra még akkor is, ha dohányoztak és gyakran égette a bőrüket a nap. Egy brit kutatás eredménye alapján pedig 11százalékkal kevesebb ránca volt azoknak, akik 3 éven keresztül minden nap magukhoz vettek 4 milligramm C­-vitamint.

8. Sáfrányolaj

Teljes nevén pórsáfránymagolaj, amit sokan hanyagolnak, mivel a benne található Omega­-6 zsírsav akár gyulladást is okozhat a szervezetünkben. Ugyanakkor pont ez a zsírsav segít abban is, hogy megfelelően hidratáljuk a száraz, repedezett, viszkető bőrt. Rugalmasan tartják a sejtfalakat, ami segíti abban, hogy több víz kerüljön a felhámba. Egyes kutatók szerint még olyan kóros elváltozások tüneteit is enyhítheti, mint az ekcéma. Eldobhatjuk a drága krémeket, használjunk sáfrányolajat!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.