Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezért egyél inkább egész zellert ahelyett, hogy innád

default user icon
MME
Zellerlét inni manapság nagyon divatos az egészségtudatosan élők között. Állítólag számos jótékony hatása van, amit azonban a tudomány nem minden esetben támaszt alá. Viszont ha egészben fogyasztod a zellert, máris sokat tettél az egészséged megóvása érdekében.

Az elkötelezett zellerlé-ivók úgy vélik, hogy a zeller – egyebek mellett – enyhíti az emésztési problémákat, a reflux tüneteit, jótékonyan hat különböző autoimmun betegségekben, javítja a pattanásos bőrt és a plusz kilók elleni harcban is hatékonyan bevethető. Ahhoz, hogy ezek a hatások valóban érvényesüljenek, a zellerlevet éhgyomorra kell fogyasztani. Azonban tudományos bizonyítékok ezeket az állításokat nem támasztják alá: nem végeztek ilyen jellegű kísérleteket, a kevés kutatást, amit a témában megejtettek, sejtszinten vagy állatokkal végezték.

Ha mégis a zeller erejével szeretnél gyógyulni, vagy erősíteni az immunrendszered, fogyassz inkább egészben zellert. Hogy miért? A zellerlé flavonokat tartalmaz, amelyek antioxidáns vegyületek. A flavonok megakadályozhatnak bizonyos reakciókat a szervezetben, amelyek gyulladáshoz vezetnek, és elméletileg csökkentik a krónikus betegségek kockázatát. Pontosan azonban nem tudni, hogy a szervezet hogyan használja fel a flavonokat. Lehet, hogy környezeti és életmódbeli tényezők is befolyásolják azt, hogy az egyes emberek szervezete hogyan hasznosítja ezeket az anyagokat.

Ezzel szemben a zeller egészben fogyasztva bizonyítottan egészséges: antioxidánsokat, enzimeket és fitonutrienseket tartalmaz, rostdús. Természetes vízhajtóként is működik, segítve a szervezetet a méreganyagok kiürítésében és a puffadás csökkentésében. Kiváló gyulladásgátló és antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, és segíthet egyensúlyban tartani a vércukorszintet.

Attól, hogy nem tünteti el a pattanásokat és nem fogyaszt, a zellerlé még egészséges, hiszen nagyobb mennyiségben tartalmaz káliumot és K-vitamint, mint például a paradicsomlé vagy a sárgarépalé. Ráadásul a zöldség 94%-a víz, így ivása hidratál. Ha szereted a füves, sós ízt nyugodtan megihatsz belőle egy-egy pohárral, de csodát ne várj tőle.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss