Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 szuperegészséges nass - ha nem akarsz elhízni a Vb alatt!

Baráti összejövetelek, mozizás vagy focimeccsnéző-parti? Vigyázz, mert az izgalmak levezetésére vagy sörkorcsolyaként fogyasztott snackek nagyobb veszélyt jelenthetnek egészségedre - és a vonalaidra -, mint gondolnád! Ezekben a "rágcsákban" a hozzáadott só- és cukormennyiség messze meghaladja a napi ajánlott szintet, a különböző tartósító- és ízfokozó szerek pedig olyan anyagok, amire a szervezetednek nincs szüksége. Válts egészséges ropogtatni valókra - mutatjuk, hogyan!
1.       Nyers zöldségek

Ropogós sárgarépa, magas víztartalmú kígyóuborka; ezek a zöldségek jót tesznek belsődnek és segítenek letornászni a zsírpárnákat is. Roppan mint a chips, de nem nehezít el! Figyeld csak meg, mennyivel több energiád marad, ha a gyomrodat nem foglalja le a nehéz esti nasizás! Ha magában nem elég a zöldség, mártogasd humuszba!

2.       Mindent házilag

Ha egyszerűen nem tudod elengedni a chipset, legalább készítsd el otthon. Így biztosan tudod, hogy mi van az ételedben! Arról nem is beszélve, hogy pénzt spórolsz, hiszen egy chips árából 1-2 kiló krumplit könnyedén megvehetsz. Mennyi chips jön ki abból? Hidd el, elég lesz legalább egy hétig! (Édesszájúak készíthetik édesburgonyából is!)

3.       Olajos magvak

Bár felkerült a listára, azért nem árt megjegyezni, hogy a különböző olajos magvakat csak mértékkel szabad fogyasztani. Egy maréknyi sózatlan mandula, vagy aszalt gyümölcsökkel megspékelt diákcsemege pont kitart egy félidő végéig.

4.       Alma és sovány tej

Szinte bármilyen gyümölcs jobb a gumicukor, cukorka, csoki helyett, ha rád tör a nasizhatnék. Nem árt azonban, ha némi fehérjét is beviszel mellé. A fehérje ugyanis segít az éhségszintedet kordában tartani, míg rengeteg energiával lát el. Egy alma és egy pohár sovány tej (vagy akár a mostanság divatos mandula- és szójatej) jó választás lehet.

5.       Fagyasztott joghurt

Hétvégén érdemes elkészíteni az egész heti adagot, bár amennyire ízletes ez a snack, nem biztos, hogy kitart vasárnapig. Szilikon formába önts tetszés szerinti joghurtot, majd szórd meg friss gyümölccsel, és mehet is a fagyasztóba. Gyerekeknek is ideális választás! Magában, vagy egy tál gyümölccsel is fogyasztható.

6.       Müzli szelet

Ha a készételként megvásárolható snackek közül kell választani, a müzli szelet még mindig jobb megoldás, mint a chips, de ha meg tudod oldani, akkor inkább készítsd el otthon az édességet. Nézd meg, hogyan készíti el a Zabkásakirálynő ezt a tápláló energiabombát! 

7.       Étcsoki

Van az úgy, hogy a csoki utáni vágy teljesen eluralja az embert, de ilyenkor is figyelj, hogy az egészségesebbet válaszd. Az étcsokoládéban sokkal több a kakaótartalom, mint a tejcsokikban, így egészségesebbnek is számít, hiszen az igazi kakaóban olyan antioxidánsok vannak, amik segítenek a vírusok legyőzésében.

Ezek is érdekelhetnek

Friss