Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A 4 legegészségesebb mag a világon

Trükkös részhez érkezett sorozatunk! Az áruházak polcain, de akár a bárokban is rengeteg olajos magvat találhatnak a nassolni vágyók. Ez klasszikus példája egy alapvetően egészséges táplálék rossz fogyasztásának.

Az avokádóhoz hasonlóan a magok is tele vannak szívbarát zsírokkal, ettől még azonban kontroll nélküli majszolásuk rövid úton tönkreteszi a diétánkat. Tanúsítsunk egy kis önmérsékletet, és élvezzük szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásukat!

1. Chia magok

A kiegyensúlyozott fogyókúra egyik kulcsa az omega-6 és az omega-3 zsírsavak megfelelő aránya. 4:1 lenne ebben az ideális, ehhez képest a legtöbb diétánál 20:1 eredményt kapunk. Így könnyebben alakulnak ki gyulladások szervezetünkben, ez pedig könnyen vezethet a súlyunk növekedéséhez. Mit tehetünk? Elég körülményes minden este lazacot vacsorázni, ellenben kevés dolog egyszerűbb, mint egy kis chia maggal megszórni a salátánkat, gabonapelyhünket, palacsintánkat vagy akár más desszerteket is. Ezzel a trükkel pedig a világ egyik legmagasabb omega-3 koncentrátumú ételét csempésztük be az étrendünkbe.

2. Tökmag

Az már-már közhelynek számít, hogy a férfiak számára szinte elengedhetetlen a tökmag fogyasztása, hiszen segít megőrizni a prosztata egészségét. Azonban nemre és korra való tekintet nélkül is számos előnye van annak, ha ezt a fehérjében, hasznos zsírokban és rostokban gazdag táplálékot választjuk. Különösen szerencsés, ha aktív fizikai igénybevételnek vagyunk kitéve (például sokat edzünk), hiszen mangán, magnézium, foszfor és cink tartalma rengeteg extra energiát biztosít napközben. Nassoljuk magában (mértékkel), keverjük bele a salátánkba, esetleg dobjuk fel vele a rizsalapú köreteket.

3. Mandula

Tekintsünk úgy minden szem mandulára, mint egy súlycsökkentő tablettára. Kutatások igazolják, hogy alacsony kalóriatartalmú diétával kombinálva jelentősen segíti a kilók leadását: 24 hét után 62%-kal többet fogytak, akik egy komplex szénhidrátokból és sáfrányolajból készült snack helyett negyed bögre olajos magvat kaptak fogyókúrájuk kiegészítéseként. A tökéletes eredményhez érdemes sportolás előtt elfogyasztani a napi adagunkat, a mandula ugyanis rengeteg L-arginin aminosavat tartalmaz, ami segít az átlagosnál több zsírt elégetni az edzés alatt.

4. Kesudió

A kesudió gazdag fehérje, foszfor, réz, magnézium és kalcium forrás, nem kéne a diákcsemege-kiegészítő szintjére süllyesztenünk. A magnézium már önmagában is nagyon kedvező hatással bír az egészségünkre nézve, például segít regenerálódni a fejfájásból, székrekedésből, álmatlanságból, esetleges izomgörcseinkből. Emellett erőteljesen támogatja az immunrendszert és az agyműködést. Ráadásul a kesudió biotint is tartalmaz, ami biztosítja, hogy hajunk fényes és csillogó maradjon. 

Ezek is érdekelhetnek