Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 megfizethető és egészséges étel, amiből jó, ha télen sokat eszel!

default user icon
MME
Ami egészséges, az biztosan drága! - gondoljuk gyakran, és bár ez többnyire jogos feltételezés, azért vannak olyan gyümölcsök, zöldségek, gabonák és tejtermékek is, aminek az ára nincs az egekben, és rendszeres fogyasztásukkal igenis, sokat tehetünk az egészségünk érdekében!

Mostanában jobban meg kell vizsgálunk az árcédulákat, egyre inkább nem mindegy, milyen összeget hagyunk ott a kasszánál, főleg nem ünnepek után. Szerencsére azonban van, hogy nem kell választanunk az egészséges és a megfizethető ételek között: még télen is lehet vitaminban, ásványi anyagokban, rostokban gazdag élelmiszereket venni, pénztárcabarát áron. 

Narancs

A többi citrusféléhez hasonlóan fontos téli vitaminforrás - azt már kevesebben tudják, hogy sportolás után, illetve a nyári melegben ez a legjobb nedvességpótló a szervezet számára.

Citrom

Nem csak az illata finom, az anyagcserére is kedvező hatással van. Igazi magnéziumbomba, így a kedélyállapotot is azonnal javítja. Reggelente igyál meg egy nagy pohár ásványvizet, amiben keverj el egy fél citrom levét.


Alma

Salaktalanító, méregtelenítő hatású, a vese és a máj működését is szabályozza. Egyaránt segít a hasmenés és a székrekedés enyhítésében, attól függ, hogy héjastul vagy hámozva, esetleg lereszelve fogyasztjuk. Az egyik legalacsonyabb kalóriatartalmú gyümölcsünk. Ha egy kis édességre fáj a fogad, csurgass egy kis mézet almaszeletekre, és szórd meg fahéjjal.

Tej

Fél liternyi 60 százalékban fedezi a felnőttek számára szükséges napi kalciumbevitelt, így rendszeres fogyasztásával sokat tehetsz a csontjaid és a fogaid egészségéért. Desszertként is megállja a helyét: turmixolj össze vele finom gyümölcsöket, és édesítsd mézzel az italt!

Joghurt

Naponta egy pohár joghurt segít megőrizni a bélflóra épségét, és így hozzájárul az immunrendszer megerősítéséhez. A cukrozott gyümölcsjoghurtok helyett válaszd a natúr változatot, vagy a görög joghurtot: ebben, majdnem kétszer annyi fehérje van, mint más joghurtokban, és mivel sűrűbb, hosszabban eltelít.

Köles

Lúgosító hatású gabona. A benne lévő szilícium és vegyülete, a kovasav fontos szerepet játszik a a csontképzésben, valamint erősíti a kötőszövetet, a hajat, a körmöket. A főtt kölest keverd joghurtba, és ízesítsd gyümölccsel.

Burgonya

Lúgosító hatású, ezért ideális a szervezet méregtelenítéséhez. Jelentős káliumtartalma miatt fogyasztása szabályozza a szervezet vízháztartását, ödémára hajlamos, magas vérnyomásos, vesebajos betegeknek különösen ajánlott a fogyasztása. Figyelem: az olajban sült változatok eneregiatartalma igen magas, ezért inkább a főzzük meg, vagy süssük zsíradék nélkül, sütőpapírral bélelt tepsiben, vagy alufóliába csavarva, héjában!

Rizs

Csekély nátriumtartalmánál fogva különösen hasznos a fogyasztása magas vérnyomás, túlsúly, szívelégtelenség, vizenyőképződés esetén. Diétához is kiváló, hetente beiktathatsz például egy rizsnapot. A hagyományos fehér helyett fogyassz inkább barna rizst.

Vörös káposzta

Gazdag élelmi rostokban, így hamar telít, ráadásul kiváló antioxidáns-forrás, ezáltal segít megakadályozni a rákos sejtek kialakulását. Próbáld ki: készíts salátát vörös káposztából és narancsszeletekből!

Uborka

Víztartalma rendkívül magas, kb. 96%. A kutatások szerint legfőbb hatóanyagai a héjában vannak. Kozmetikai szerekben is gyakran használják mint természetes hidratálószert.


Ezek is érdekelhetnek

Friss