Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tippek egy haditengerésztől – így indulj el a fitneszutadon

default user icon
MME
Ha elhatároztad, hogy most aztán tényleg mindent elkövetsz az egészséged érdekében, és rendszeresen edzeni fogsz, akkor nagy segítséget jelenthetnek a következő tippek.

Ha valaki, akkor a haditengerészet kötelékében dolgozó nők és férfiak garantáltan tudják, mi a kemény edzés, így a tőlük származó tippeket tényleg érdemes megfogadni.
A harmincas éveiben járó Austen Alexander 7 évig szolgált a haditengerészetnél, mióta pedig veterán, a közösségi médiában nyújt szakértő segítséget a fitnesz iránt érdeklődőknek. Elnézve fizikumát már értjük, miért rendelkezik milliós követőtáborral.

 

Az alapok

Az első és legfontosabb, hogy ne keressük tovább a kifogásokat. Bár könnyebb kibúvókra hivatkozva mindig elodázni a kezdést, a kanapén ücsörögve semmivel sem kerülünk közelebb a célunkhoz. „Egész egyszerűen nincs mentség arra, hogy valaki miért ne csinálna néhány fekvőtámaszt vagy futna egy rövidebb távot” – mondta Austen a dailymailnek. „Csak végy egy nagy lendületet, kezdd el.”

Kezdd kicsiben és okosan

A fejjel a falnak módszer az edzésrutin kialakításában sem nyerő. Ha túl sok mindent túl rövid idő alatt szeretnénk elérni, az könnyen a visszájára fordulhat – nagyon hamar elveszítjük a motivációnkat. Sőt, nemcsak a kedvünk mehet el az egésztől, hanem a sérülés veszélyének is kitesszük magunkat. Így a legjobb, hogyha rövid edzésekkel kezdjük a folyamatot, például 10 perces futásokkal, heti két-három alkalommal. Ezután a futásokat kiegészíthetjük 20 percnyi egyéb gyakorlattal, mondjuk súlyzós vagy saját testsúlyos edzésekkel, a lehetőségeinkhez mérten. Így az erőnlétünk és az izomzatunk egyaránt fejlődik.

 

Jó tanács nőknek

Sok nő gondolja, hogy az ellenállásos edzéstől túl nagyok lesznek az izmaik, és férfiassá válik a testük. Ennél nagyobbat nem is tévedhetnének. Egyrészt az izomnövekedés nagyban függ a súlyok méretétől, vagy még inkább azok fokozatos emelésétől. Ráadásul a nők hormonháztartása teljesen más, mint a férfiaké, és a növekedési hormon alacsonyabb szintje miatt valójában nehezebb számukra az izomtömeg-növelés. Másrészt a súlyzós gyakorlatok is segíthetnek a fogyásban, mivel fokozzák az anyagcserét, és jelentősen hozzájárulnak a feszes, formás alak eléréséhez.

Nyújtani kell, de nem mindegy, mikor

Minden edzés elengedhetetlen része a bemelegítés. Csakhogy nem mindegy, ez milyen módon történik. A statikus nyújtások eredményeképpen az izmok ellazulnak, és kevésbé lesznek alkalmasak arra, hogy intenzív tevékenységet hajtsunk végre velük. Ehelyett a dinamikus bemelegítés során a lendületes mozdulatok átmozgatják a testet, felkészítik az edzésre. Egy laza kocogás a futópadon, vagy pár perc az elliptikus tréneren szuper kezdete a mozgásnak. Az edzés végén pedig jöhet a nyújtás, sőt, kötelező!

A hidratálás kulcsfontosságú

A vízivás az egészségünk szempontjából is kiemelten fontos, ám ha rendszeresen edzünk, még nagyobb figyelmet kell fordítanunk rá. Ez a szervezet regenerálódásában éppúgy szerepet játszik, mint az energia biztosításában a következő aktivitáshoz. Lényeges az is, hogy ne egyszerre nagy mennyiségben vigyük be a folyadékot, hanem a nap folyamán fokozatosan lássuk el vele a szervezetünket. Ettől nemcsak az edzéseink lesznek hatékonyabbak, hanem az agyműködés, az emésztés, de még a bőr feszessége szempontjából is kedvező hatásra számíthatunk.

(Borítókép: Shutterstock)

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss