Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Édeskömény, ánizskedvelők előnyben

default user icon
SB
Finom levesek, tésztaételek, zöldségköretek készíthetők a gumós köményből, de felhasználhatjuk zöld, kaporra emlékeztető leveleit is, magja pedig sokunk kedvenc fűszere. Az akár kétméteresre is megnövő édesköményt gyakran hibásan ánizsnak titulálják jellegzetes, valóban ánizsra emlékeztető íze és illata miatt.

A magyar kulináris hagyomány ánizskapor, római kapor, olasz kapor, bécsi kapor, sőt a teljes káosz érdekében német kömény, főnigli és venkel néven is ismeri.

Az édeskömény és a tűzlopás

Több ezer éves jelenlétét jól bizonyítja, hogy a görög mitológia szerint Prométheusz az Olümposzra felmászva egy édeskömény szárba rejtve lopta el a parazsat az embereknek, hogy a tűz segítségével az állatok fölé emelje őket. Az édeskömény igazi őshazája valószínűleg Szíria, innen terjedt el az egész világon. Európában először Itáliában kezdték termeszteni, a 18. századra már Franciaországban is igen elterjedt volt.

Ma a világon a legtöbbet Európában, Ázsiában, Ausztráliában és Észak-Amerikában termelnek belőle. Gyakran „kivadul” a termesztésből, Észak-Amerika és Ausztrália egyes vidékein már gyomnövényként tartják számon.

Édeskömény a konyhában: gumó, zöld, mag

A gumó levesként, köretként, nyersen, sőt akár édesen elkészítve is megállja a helyét. Fejenként egy gumót érdemes vásárolni, ha köretet készítünk belőle, salátához is számoljunk fejenként fél gumóval. Általában félbevágva vagy lemezeire bontva használjuk fel. Ha pároljuk, legalább 45 perc kell, hogy elkészüljön. Sütőben is süthetjük olívával, kis cukorral ízesítve.

Sokan esküsznek a nyers édesköményre, szeretik főtt tésztára nyersen lereszelve is.
Az édesköményből vághatunk csíkokat és kínálhatjuk más zöldségek társaságában mártogatós szószokkal. Jól harmonizál a sárgadinnyével és a sonkával is, salátákban ananásszal és naranccsal is bolondíthatjuk.

Zöldje a kaporra hasonlít, ezzel halételeket lehet jól ízesíteni. Ánizsos íze miatt kedvelik.

A mag igaziból az édeskömény termése. A édeskömény frissen zöld vagy barnás színű magja alapanyaga a kínaiak ötfűszerének. Fűszerezhetünk vele levest, főzeléket, édességeket is. Rozskenyerek kiváló ízesítője, olasz kolbászokban is van belőle.

A fehér üröm és az ánizs mellett az édeskömény a Zöld Tündér, az abszint legfőbb ízesítője.

Egészséges

C-vitamint, folsavat, A-vitamint is tartalmaz. Gazdag vasban is, kalóriatartalma viszont alacsony: 34 kcal/100g. Gyökerét vízhajtó, vesetisztító tulajdonságai miatt kedvelik, levelei segítenek a gyomorbántalmakban szenvedőknek, klimaxos panaszokra is ajánlják.

Az édesköményteát görcsoldásra használjuk, menstruációs és gyomorfájdalmak esetén is hatásos. Hashajtó teákhoz is adnak belőle, hogy a görcsöket csillapítsa. Hasfájós kisbabáknak is készítenek csipet édesköményből teát, hogy a megterhelő gázokat távozásra bírják, ezt a tulajdonságát már Hippokrátész is leírta. Szoptatós anyukáknál fokozza a tejtermelést.

Indiai éttermekben pirított édesköményt és ánizst kapunk az étkezés után szájillatosításra és az emésztés serkentésére.

Légúti problémáknál is jól használható, hurutoldó és köptető hatását régóta ismerik. Szemerősítőnek is mondják. Kínában, Indiában kígyómarás esetén gyógyítottak vele.

Ezek is érdekelhetnek

Friss