Az édesburgonyával töltött lencseraguhoz, előző nap beáztatjuk a lencsét egy kevés hideg vízbe.
Az édesburgonyákat megmossuk, félbevágjuk, és elrendezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsiben. Megkenjük a vágott felüket 1 ek olívaolajjal, majd ízlés szerint sózzuk. 220 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. Akkor jó, ha belül már puha, a széle pedig kissé barna.
Miközben sül az édesburgonya, puhára főzzük a leszűrt lencsét, majd újra leszűrjük és lecsepegtetjük.
A vöröshagymát meghámozzuk, apróra kockákra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. Serpenyőben felforrósítunk egy kevés olívaolajat, aztán 1-2 perc alatt a köménymagot megpirítjuk rajta. Akkor jó, amikor a szemek elkezdenek pattogni. Ezután hozzáadjuk a vöröshagymát, és időnként megkeverve puhára pároljuk 5-7 perc alatt.
Beleforgatjuk a fokhagymát meg az aprított paradicsomot, és gyakori kevergetés mellett további 3-5 percig pároljuk. Azután mérsékeljük a hőt, hozzákeverjük a lencsét a bébispenóttal együtt, majd pirospaprikával, a csiliporral és ½ tk sóval ízesítjük. Felöntjük 60 ml vízzel, és gyakran megkeverve addig főzzük, amíg a spenót megpuhul.
Villával durvára törjük a burgonyák húsát még a héjban. Azután kettesével tányérra tesszük őket, és a tetejükre kanalazzuk a lencseragut. Egy kevés tahinivel meglocsolva, valamint néhány korianderlevéllel díszítve tálaljuk.
Nézd meg videón is, hogyan készül a lencseragu édesburgonyába töltve: