Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Édes-savanyú csirke

MME MME
3.7/5
60 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 4 személyre:
  • 2 kisebb csirkemellfilé
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál pálinka/vodka
  • 2 evőkanál rizsliszt
  • 1 közepes, dundi sárgarépa (15 dkg)
  • 15 dkg uborka
  • fél karcsú póréhagyma
  • fél-fél zöld, sárga és piros húsú paprika
  • 1 diónyi friss gyömbér (vagy 1 csapott mokkáskanál. őrölt)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis üveg szójacsíra (kb. 20 dkg)
  • 1 kis konzerv darabolt ananászbefőtt (35 dkg)
  • 2+2 evőkanál olaj
  • A mártáshoz:
  • 2 evőkanál méz
  • 3 evőkanál ketchup
  • 4 evőkanál borecet
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 dl ananászlé
  • 1 csapott evőkanál étkezési keményítő

Elkészítés

Előkészítés: A csirkemelleket megmossuk, és a rostokra merőlegesen nagyon vékony csíkokra vágjuk. Mélyebb üvegtálba tesszük, hozzáadjuk a szójaszószt és a pálinkát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Megszórjuk a rizsliszttel, villával összekeverjük, lefedjük, és legalább 1 óráig a hűtőben pihentetjük (még ízletesebb, ha előző este bepácoljuk). A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A sárgarépát és az uborkát először uborkagyalun vékony szeletekre, majd gyufaszál vékonyságú csíkokra vágjuk. A pórét hosszanti irányban a közepéig bevágjuk, vágott felével lefelé \"kiterítjük\", és 1 cm széles csíkokra, majd rombuszokra vágjuk. A paprikákat vékony csíkokra, és ugyancsak kis rombuszokra aprózzuk. A gyömbért és a fokhagymát meghámozzuk, egészen apróra felkockázzuk. A szójacsírát és az ananászt leszűrjük, az ananászléből 1 dl-t félreteszünk.
Elkészítés: A mártáshoz a felsorolt hozzávalókat a félretett ananászlével, ízlés szerint sóval és borssal simára keverjük. Nagyobb serpenyőben felforrósítunk 2 evőkanál olajat, rádobjuk a húst, és erős tűzön, folyamatosan kevergetve-rázogatva 3-4 perc alatt aranybarnára pirítjuk. Másik nagy serpenyőben felhevítjük a maradék 2 evőkanál olajat, néhány másodpercig pirítjuk benne a gyömbért és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a pórét, és 1 percig pirítjuk. Ezután következnek a paprikafélék, további 1 perc múlva a sárgarépa és az uborka, végül az ananász és a szójacsíra. Végül a zöldségekhez keverjük a húst, ráöntjük a mártást, éppen csak összeforrósítjuk és azonnal tálaljuk.

Megjegyzés

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva
1 adag: 315 kcal
Lajos Mari receptje a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.
- MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss