Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Édes karácsonyi ízek a nagyvilágból

Minden családnak megvan a maga karácsonyi hagyománya. Vannak, akiknél nagyon különleges dolgok is helyet kapnak a karácsonyi asztalon. És vannak, akik minden évben kitalálnak valami újat. De azért megvannak a közös pontok. Nálunk szinte mindenhol van valami mákos és diós sütemény, mégha nem is minden családban a bejgli az úr. És a gesztenyés finomságok is jellemzőek az ünnepen.

Ezeknek igazából az az oka, hogy szezonálisan Európa ezen részén ezek az alapanyagok találhatók meg, és így a természethez idomult a hagyomány. De nem mindenhol van ez így a világon. Szerencsére ma már szinte bármilyen hozzávaló beszerezhető nálunk is az év bármely szakaszában, így bátran kísérletezhetünk. Nézzünk meg néhány távoli karácsonyi finomságot.

Flan – a mennyei spanyol puding

A pudingok karácsonykor sokfelé népszerűek, nem csak Spanyolországban. Nem is csoda, hiszen egyszerű és mégis fenséges finomságok. A Flan egy nagyon egyszerű vanília puding karamellás öntettel. Önthetjük kuglóf formába vagy bármiféle más alakzatba is. Létezik gyümölcsös, kókuszos vagy csokis Flan is, de maradjunk most a klasszikus karamellásnál.

Hozzávalók:

  • 6 dl tej
  • 450 g cukor
  • 4 dl habtejszín
  • 1 db vaníliarúd
  • 1 db fahéjrúd
  • reszelt citromhéj
  • 6 db egész tojás
  • 2 db tojássárgája

Elkészítés:

200 g-ot a cukorból elkezdünk karamellizálni 1-2 evőkanál vízzel.

Habverővel felverjük a tojásokat, a tejet és a tejszínt.

A karamellát belefolyatjuk a kiválasztott forma aljába és erre öntjük a kikevert masszát.

Magas falú tepsibe tesszük a formánkat, amit megtöltünk háromnegyedéig meleg vízzel.

140 fokon 50 percig sütjük.

Ha kész, kivesszük a vízből és egy másik tepsire rakjuk, amit hűtőbe teszünk 1 órára.

Tálalás előtt kiborítjuk egy tányérra.

Ha kuglóf formában sütjük és egy tortatartó állványra helyezzük, a karácsonyi asztal éke lehet. Bár egzotikus finomság, mégis illeszkedik egy klasszikus karácsonyi miliőbe. Keressünk mellé ízléses karácsonyi asztali dekorációkat. A Kik akciós katalógusában találhatunk kedves kis fenyőt az asztalra vagy bájos angyalkát. A pudinggal karöltve meghitté teszik az ünnepi vacsorát.

Pepparkakor – a svéd, pikáns, gyömbéres keksz

Édes, ropogós, csípős. Ez a Pepparkakor, a svédek mézeskalácsa. Tulajdonképpen nagyon hasonlít a mi mézeskalácsunkra, csak sokkal intenzívebb benne a gyömbér íze és illata. Sütés közben érezhető már ahogy száll a fanyarul édes gyömbérillat. Svédországban ez a karácsony illata. Ugyanúgy ahogy nálunk a mézeskalácsot, ők sem csak megeszik, hanem dekorációra is előszeretettel használják. A fára rakva ahogy az illata elegyedik a fenyőével az igazán csodálatos.
Ha csak evésre szánjuk, csinálhatjuk a zabpelyhes változatát is, az is nagyon finom. De mi most a klasszikus karácsonyit írjuk le.

Hozzávalók:

  • 20 dkg méz
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg barnacukor
  • 30 dkg vaj
  • 150 ml víz
  • 2 ek fahéj
  • 2 ek gyömbér
  • 2 ek szegfűszeg (mindhárom őrölt)
  • 100 dkg finomliszt
  • 1 ek szódabikarbóna

Elkészítés:

Minden cukrot, a mézet és a vizet jól összeolvasztjuk.

A tűzről levéve tesszük bele a vajat és megvárjuk míg magától elolvad.

Minden más hozzávalót összekeverünk és összeállítjuk a tésztát.

Folpackkal beborítva egy éjszakán át hagyjuk a hűtőben állni.

Másnap egy órán át szobahőmérsékleten melegítjük, csak utána kezdünk el vele dolgozni.

1-2 mm vékonyságúra nyújtjuk és tetszőleges formában szaggatjuk-

Sütőpapíros tepsiben 8-10 perc alatt megsütjük.

Már jóval karácsony előtt megcsinálhatjuk, sokáig eláll. Fontos viszont, hogy helyezzük jól zárható dobozba. A Jysk, Kik és Pepco üzletekben remek, erre alkalmas tárolódobozokat találhatunk.

Stollen – az izgalmakat rejtő gyümölcskenyér

A németek saját bevallása szerint náluk nincsen karácsony Stollen nélkül. Hasonlóan az előzőhöz, az illat itt is nagyban hozzátesz a teljes élményhez. Ugyanis tele van finomabbnál finomabb aszalt gyümölcsökkel, amik ha sülnek és összeadódik az illatuk, hát, leírhatatlan, és akkor még bele se kóstoltunk. Látványra a hófödte tájra emlékeztet a vastag porcukorrétegnek köszönhetően.
Szívesen fogyasztják a Glühmost-al, ami a német forraltbor.

Hozzávalók:

Töltelék:

  • 80 g kandírozott narancshéj
  • 80 g kandírozott citromhéj
  • 150 ml rum
  • 200 g mazsola

Tészta:

  • 90 g cukor
  • 250 ml tej
  • 30 g friss élesztő
  • 1 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 580 g liszt
  • 1 csipet só
  • 1 tk fahéj
  • 1 tk szegfűszeg
  • 170 g vaj
  • 200 g marcipán

A külsejére:

  • 100 g olvasztott vaj
  • porcukor


Elkészítés:
A kandírozott dolgokat rumba áztatjuk.

A tésztához meleg tejbe morzsoljuk az élesztőt kis cukorral.

A többi cukrot keverőtálba tesszük a tojásokkal és a tojássárgákkal, citromhéjjal, liszttel, sóval és a fűszerekkel, majd dagasztani kezdjük.

Ha összeállt megy bele a puha vaj és simára dagasztjuk.

Letakarva fél órát kelesztjük. Majd belegyúrjuk a gyümölcsöket és újra 30 percig kelesztjük.

Átgyúrjuk, 3 felé osztjuk és 3 téglalapot nyújtunk.

A marcipánt is leharmadoljuk és 3 rudat formázunk belőle, amiket a tészták egyik hosszabb szélére rakunk.

Behajtjuk háromnegyedéig őket, majd a maradék részt ráhajtjuk a tésztahenger tetejére és lenyomkodjuk.

Nedves konyharuhával letakarva 30-35 percig kelesztjük.

Majd 170 fokon 40 percig sütjük.

Ha kihűlt, megkenjük olvasztott vajjal és vastagon porcukorba forgatjuk.

Az a jó karácsonyi süteményekben, hogy a legtöbbet ajándékba is adhatjuk, mert sokáig elállnak. Adjunk melléjük különleges teakeverékeket is. Csodás teatároló dobozkákat találunk az IKEÁban (vagy a padláson, pincében régi időkből?) Remekül összepasszoló ajándék lehet.

Képek forrása: Pixabay

Ezek is érdekelhetnek

Friss