Ezeknek igazából az az oka, hogy szezonálisan Európa ezen részén ezek az alapanyagok találhatók meg, és így a természethez idomult a hagyomány. De nem mindenhol van ez így a világon. Szerencsére ma már szinte bármilyen hozzávaló beszerezhető nálunk is az év bármely szakaszában, így bátran kísérletezhetünk. Nézzünk meg néhány távoli karácsonyi finomságot.
Flan – a mennyei spanyol puding
A pudingok karácsonykor sokfelé népszerűek, nem csak Spanyolországban. Nem is csoda, hiszen egyszerű és mégis fenséges finomságok. A Flan egy nagyon egyszerű vanília puding karamellás öntettel. Önthetjük kuglóf formába vagy bármiféle más alakzatba is. Létezik gyümölcsös, kókuszos vagy csokis Flan is, de maradjunk most a klasszikus karamellásnál.
Hozzávalók:
- 6 dl tej
- 450 g cukor
- 4 dl habtejszín
- 1 db vaníliarúd
- 1 db fahéjrúd
- reszelt citromhéj
- 6 db egész tojás
- 2 db tojássárgája
Elkészítés:
200 g-ot a cukorból elkezdünk karamellizálni 1-2 evőkanál vízzel.
Habverővel felverjük a tojásokat, a tejet és a tejszínt.
A karamellát belefolyatjuk a kiválasztott forma aljába és erre öntjük a kikevert masszát.
Magas falú tepsibe tesszük a formánkat, amit megtöltünk háromnegyedéig meleg vízzel.
140 fokon 50 percig sütjük.
Ha kész, kivesszük a vízből és egy másik tepsire rakjuk, amit hűtőbe teszünk 1 órára.
Tálalás előtt kiborítjuk egy tányérra.
Ha kuglóf formában sütjük és egy tortatartó állványra helyezzük, a karácsonyi asztal éke lehet. Bár egzotikus finomság, mégis illeszkedik egy klasszikus karácsonyi miliőbe. Keressünk mellé ízléses karácsonyi asztali dekorációkat. A Kik akciós katalógusában találhatunk kedves kis fenyőt az asztalra vagy bájos angyalkát. A pudinggal karöltve meghitté teszik az ünnepi vacsorát.
Pepparkakor – a svéd, pikáns, gyömbéres keksz
Édes, ropogós, csípős. Ez a Pepparkakor, a svédek mézeskalácsa. Tulajdonképpen nagyon hasonlít a mi mézeskalácsunkra, csak sokkal intenzívebb benne a gyömbér íze és illata. Sütés közben érezhető már ahogy száll a fanyarul édes gyömbérillat. Svédországban ez a karácsony illata. Ugyanúgy ahogy nálunk a mézeskalácsot, ők sem csak megeszik, hanem dekorációra is előszeretettel használják. A fára rakva ahogy az illata elegyedik a fenyőével az igazán csodálatos.
Ha csak evésre szánjuk, csinálhatjuk a zabpelyhes változatát is, az is nagyon finom. De mi most a klasszikus karácsonyit írjuk le.
Hozzávalók:
- 20 dkg méz
- 20 dkg cukor
- 20 dkg barnacukor
- 30 dkg vaj
- 150 ml víz
- 2 ek fahéj
- 2 ek gyömbér
- 2 ek szegfűszeg (mindhárom őrölt)
- 100 dkg finomliszt
- 1 ek szódabikarbóna
Elkészítés:
Minden cukrot, a mézet és a vizet jól összeolvasztjuk.
A tűzről levéve tesszük bele a vajat és megvárjuk míg magától elolvad.
Minden más hozzávalót összekeverünk és összeállítjuk a tésztát.
Folpackkal beborítva egy éjszakán át hagyjuk a hűtőben állni.
Másnap egy órán át szobahőmérsékleten melegítjük, csak utána kezdünk el vele dolgozni.
1-2 mm vékonyságúra nyújtjuk és tetszőleges formában szaggatjuk-
Sütőpapíros tepsiben 8-10 perc alatt megsütjük.
Már jóval karácsony előtt megcsinálhatjuk, sokáig eláll. Fontos viszont, hogy helyezzük jól zárható dobozba. A Jysk, Kik és Pepco üzletekben remek, erre alkalmas tárolódobozokat találhatunk.
Stollen – az izgalmakat rejtő gyümölcskenyér
A németek saját bevallása szerint náluk nincsen karácsony Stollen nélkül. Hasonlóan az előzőhöz, az illat itt is nagyban hozzátesz a teljes élményhez. Ugyanis tele van finomabbnál finomabb aszalt gyümölcsökkel, amik ha sülnek és összeadódik az illatuk, hát, leírhatatlan, és akkor még bele se kóstoltunk. Látványra a hófödte tájra emlékeztet a vastag porcukorrétegnek köszönhetően.
Szívesen fogyasztják a Glühmost-al, ami a német forraltbor.
Hozzávalók:
Töltelék:
- 80 g kandírozott narancshéj
- 80 g kandírozott citromhéj
- 150 ml rum
- 200 g mazsola
Tészta:
- 90 g cukor
- 250 ml tej
- 30 g friss élesztő
- 1 tojás
- 2 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 580 g liszt
- 1 csipet só
- 1 tk fahéj
- 1 tk szegfűszeg
- 170 g vaj
- 200 g marcipán
A külsejére:
- 100 g olvasztott vaj
- porcukor
Elkészítés:
A kandírozott dolgokat rumba áztatjuk.
A tésztához meleg tejbe morzsoljuk az élesztőt kis cukorral.
A többi cukrot keverőtálba tesszük a tojásokkal és a tojássárgákkal, citromhéjjal, liszttel, sóval és a fűszerekkel, majd dagasztani kezdjük.
Ha összeállt megy bele a puha vaj és simára dagasztjuk.
Letakarva fél órát kelesztjük. Majd belegyúrjuk a gyümölcsöket és újra 30 percig kelesztjük.
Átgyúrjuk, 3 felé osztjuk és 3 téglalapot nyújtunk.
A marcipánt is leharmadoljuk és 3 rudat formázunk belőle, amiket a tészták egyik hosszabb szélére rakunk.
Behajtjuk háromnegyedéig őket, majd a maradék részt ráhajtjuk a tésztahenger tetejére és lenyomkodjuk.
Nedves konyharuhával letakarva 30-35 percig kelesztjük.
Majd 170 fokon 40 percig sütjük.
Ha kihűlt, megkenjük olvasztott vajjal és vastagon porcukorba forgatjuk.
Az a jó karácsonyi süteményekben, hogy a legtöbbet ajándékba is adhatjuk, mert sokáig elállnak. Adjunk melléjük különleges teakeverékeket is. Csodás teatároló dobozkákat találunk az IKEÁban (vagy a padláson, pincében régi időkből?) Remekül összepasszoló ajándék lehet.
Képek forrása: Pixabay