Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Édes fougasse (provence-i levél alakú kenyér)

MME MME
120 perc
mester
olcsó
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: Egy nagy keverőtálban összekeverjük a lisztet, a cukrot és a sót. Egy másik kis edényben kézmeleg vízbe szórjuk az élesztőt, és jól elkeverjük. A lisztes keverékhez öntjük, és a tetejére szórunk kevés lisztet – hagyjuk állni kb. 15 percig, amíg az élesztő felfut.

Ezalatt egy mérőedényben felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a narancs reszelt héját és facsart levét, az olívaolajat és a narancsvirágvizet (összesen kb. 3,5 dl folyadékot kell kapnunk – ha szükséges, pótoljuk némi vízzel). A tojásos keveréket az élesztős-lisztes elegyhez öntjük, jól elkeverjük: könnyű, de nem túl ragadós keveréket kell kapnunk. (Ha szükséges, ezen a pontos dolgozhatunk még hozzá kevés lisztet vagy vizet.) Majd a tésztát egy megtisztított, lisztezett felületre öntjük, és kb. 10 percig gyúrjuk, amíg szép, ruganyos kenyértésztát kapunk.

Kiolajozunk egy sütőtálcát. A tésztát 2 vagy 4 egyenlő részre osztjuk, sütőtálcára helyezzük, és tiszta textillel letakarva meleg helyen pihentetjük kb. 1 órát, amíg kb. duplájukra kelnek a tészták.

Miután megkelt a tészta, egyenként kinyújtjuk lisztezett felületen levél formára, késsel erezetet vágunk bele: egy hosszanti lyukat, majd erre a lyukra több lyukat átlósan – mintha csak egy levél fonákját szeretnénk megrajzolni. Óvatosan áthelyezzük a tésztákat a tepsire, majd szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni további 30 percet.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a levél formájú tésztákat megkenjük kevés olívaolajjal, és 15-20 perc szép barnára sütjük, amíg a külseje már ropogós lesz. A sütőrácson hagyjuk kihűlni. Porcukorral megszórva kínáljuk.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András, teríték: Butlers - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss