Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Puha, édes tészta, különleges formában: így készül a budai kuglóf

default user icon
MME
A kalácsra emlékeztető illatos és puha tésztájú, különleges formájú kuglóf igazi klasszikus desszert, egy csésze kávé vagy tea mellől elmaradhatatlan. Egy kis fantáziával, néhány különleges alapanyaggal feldobva megédesíti a legborongósabb hétköznapokat is.

A kelt tésztás kuglóf alapreceptje számtalan módon variálható. Készülhet túróval, mákkal vagy dióval, gyümölccsel, sőt, kávés is lehet. Ezúttal rumba áztatott mazsola és kakaópor teszi még különlegesebbé a tésztát. Íme, a budai kuglóf, aminek Pesten sem tudnak ellenállni.

A budai kuglóf receptje

Hozzávalók:

  • 1 ek. rum 
  • 15 dkg mazsola 
  • 8 dkg puha vaj 
  • 5 dkg porcukor 
  • 1 csipet só 
  • 4 db tojás 
  • 2 dkg élesztő 
  • 1 tk. kristálycukor 
  • 2 dl tej 
  • 30 dkg liszt 
  • 1-2 evőkanál holland kakaópor 
  • porcukor a tetejére

Elkészítése:

  1. Egy kevés meleg vízzel elkevert rumba áztatjuk a mazsolát.
  2. Habosra keverjük a puha vajat a porcukorral és a sóval, majd egyesével beledolgozzuk a tojások sárgáját.
  3. Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben, és a liszttel együtt hozzáadjuk a vajas-tojásos masszához.
  4. Végül beledolgozzuk a fehérjékből vert habot, és óvatosan hozzáforgatjuk a leszűrt, lisztbe forgatott mazsolát.
  5. Kettéosztjuk a tésztát, az egyik felébe beletesszük a kakaóport. Kivajazott, kilisztezett kuglófformába kanalazzuk úgy, hogy márványos legyen. Ehhez felváltva adagoljuk a sima és a kakós tésztát, majd villával hullámvonalakat rajzolunk bele, hogy kissé összekeveredjenek.
  6. Egy órán át kelesztjük a tésztát, majd a 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük kb. 30 perc alatt. Ha kicsit hűlt, kifordítjuk a formából, és egy tortarácson hagyjuk teljesen kihűlni.
  7. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Borítókép: Vidék íze magazin

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss