Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Édes élet - egészségesebben

Szeretjük az édes ízeket, étkezés szinte elképzelhetetlen desszert nélkül. De érdemes odafigyelni, mivel cukrozzuk kedvenc süteményeinket. Kis odafigyeléssel természetes, egészséges és tápláló anyagokkal édesíthetjük meg az életet.
Gyümölcscukor

A gyümölcscukor a legédesebb ízű cukor, édesebb a répacukornál is, így ugyanolyan édes íz eléréséhez 30-40 %-kal kevesebb is elegendő, ezáltal csökkenthető az energiabevitel. Mértékkel cukorbetegek is fogyaszthatják.

A zöldség és főzelékfélék, gyümölcsök tartalmazzák a legtöbb gyümölcscukrot. Magas az élelmi rost-, vitamin és ásványi anyag tartalmuk. Az elhízás megelőzésében, az egészséges és diétás táplálkozásban az étrend alapját ennek a táplálékcsoportnak kell alkotnia. A gyümölcscukor fogyasztása hozzájárulás az egészségesebb táplálkozáshoz.

 

A nélkülözhetetlen szőlőcukor

A szőlőcukor, azaz a glükóz a legegyszerűbb szénhidrát, mely bizonyos élelmiszerekben, mint például a szőlőben önmagában is előfordul. Szinte azonnal felszívódik. A szőlőcukor a sejtek legfontosabb tápanyaga, vérünk állandó és nélkülözhetetlen komponense. A keményítőt és a répacukrot enzimek bontják szőlőcukorrá, ami a bélből felszívódva azonnal a véráramba kerül.

Minden életfolyamatunkhoz - a mozgáshoz, a növekedéshez, stb. - izommunka szükséges, ez pedig megfelelő energiaforrás nélkül nem lehetséges. A vérbe jutott szőlőcukrot a sejtek elégetik, eközben pedig energia szabadul fel. A vércukor a belélegzett oxigénnel széndioxiddá ég el, és az így keletkezett energiamennyiség szolgáltatja a testmozgások, a testben lezajló kémiai folyamatok és hőkisugárzás energiaszükségletét.

A fel nem használt glükóz a májban és az izomsejtekben raktározódik. Az izmok rendszerint 90-120 perces intenzív fizikai tevékenységhez elegendő glikogént tárolnak. Amikor szükséges, a tárolt glikogén újra az erőt adó szőlőcukorrá alakul át. A felesleges glikogén egy bizonyos hányadát képes a máj elraktározni, viszont a túl nagy „raktárkészlet” zsírrá alakul.

Az agy működéséhez hihetetlen mennyiségű energia szükséges, és a glükóz az egyedüli energiaforrás számára. Felnőtt embernél a központi idegrendszer használja fel a bevitt szénhidrát kb. 40 %-át, egy 10 kg-os, egy év körüli kisgyermek esetében az arány még magasabb: 80%. Minden agytevékenységhez - koncentráláshoz, gondolkodáshoz és emlékezéshez, sőt még az alváshoz is - sok energiára, nevezetesen szőlőcukorra van szükség. Az agy, amely a testtömeg nem egészen 2 %-át képezi, az energiafelhasználás kb. 20 %-áért felelős.

Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy a szőlőcukor és más szénhidrátok bevitele jelentősen elősegíti az agyi funkciókat, serkenti a gondolkodást, javítja a memóriát, elősegíti az információk rögzülését, a tanulást. Mindemellett a szívműködésre is jótékony hatással van.

A szőlőcukor fogyasztása minden nap ajánlott, por formában kapható változata ideális sütéshez, teák és más italok ízesítésére. Sportolóknak, vizsgázóknak, nehéz fizikai és szellemi munkát végzőknek pedig kimondottan javasolják a szakemberek.

 

Nádcukor

A biotermesztésből származó finomítatlan, világos nádcukorral kiválóan helyettesítheted a finomított kristálycukrot. A nádcukor a hagyományos cukorral szemben finomítatlan, természetes termék. Mikro- és makróelem-tartalma bizonyítottan magasabb a hagyományos kristálycukorhoz képest. A nádcukor előállításánál a legfőbb cél, hogy a természetes melasztartalmát megőrizze, amely gazdag ásványi anyagokban és nyomelemekben. A nádcukor különleges aromájú és jellegzetes színű cukorkészítmény.

Többféle színű és állagú nádcukor kerül forgalomba az egészen világostól a sötétbarnáig. Saját csomagolásában vagy jól záródó dobozban, száraz, hűvös helyen tárold.

 

Juharszirup - az édes vitamin

Senki nem tudja pontosan, mikor fedezték fel az indiánok azt az egyedi ízt és különlegességet, melyet a juharfa nedve ad a tavasz első heteiben. Mindenesetre amikor a francia telepesek kezdték benépesíteni a Szent Lőrinc folyó völgyét a 17-18. században, hamar rájöttek, hogy az erdők könnyen hozzáférhető, ízletes édesítőszer-forrást rejtenek.

Csupán lyukat kellett fúrni egy legalább 40 éves juharfába, egy vödröt helyezni a lyuk alá, és várni, hogy a nedű kicsöpögjön. Szakértői számítások szerint ezen csapokon keresztül a juharfa nedvének csupán 10%-a nyerhető ki a tavaszi rügyekből, ezért nem káros a fa egészségére.

A juharfa nedve nagyrészt vízből, 3-5%-ban cukorból, ásványi anyagokból és egyéb tápanyagokból áll. Québec szélsőséges klímája miatt a juharfának egy rövid, de gyakran igen meleg nyár alatt kell energiát felhalmoznia, méghozzá keményítő formájában, mely a fa gyökereiben raktározódik. Mikor eljön az idő, hogy a fa felébredjen hosszú, téli álmából, a keményítő 100% természetes cukorrá alakul.

A juharfa nedvét koncentrálni kell, hogy szirup készüljön belőle - 40 liter szükséges 1 liter sziruphoz. A hagyományos módszer szerint a nedvet hatalmas edényekben és kádakban forralták. Az így nyert szirup igen különböző lehet színre és ízre nézve, melynek minősége magától a fától függ, illetve az időjárási viszonyoktól. A sötétbarnától a világos borostyán színűig bármilyen lehet. Általában minél sötétebb a szirup, annál erősebb az íze. Innen ered a juharszirup osztályzási rendszere, A-tól (a legvilágosabb) D-ig (a legsötétebb). A sötétebb szirup általában alkalmasabb főzésre, de sokan részesítik előnyben a világosabbat, melyet palacsintához és egyéb ételekhez fogyasztanak. De ez már csupán ízlés, és nem minőség kérdése, a sötétebbek ugyanolyan tiszták és ízletesek, mint a világosabbak.

Az emberi szervezet másképp dolgozza fel a juharszirupot, mint minden más édesítőt, például a kukoricaszirupot vagy a közönséges cukrot. Ezek a termékek megterhelik szervezetünket, míg a juharszirup számos fontos vitamint, aminosavat, ásványi anyagot tartalmaz.

A, B5, B2, B6 - vitaminokat, folsavat és biotin is tartalmaz. A cukrok mellett nagy mennyiségben tatálunk benne káliumot, kalciumot, vasat és B1-vitamint. Nem tartalmaz viszont zsírt és fehérjét, ezért a tejfehérje-érzékeny gyerekek számára is kitűnő kalciumpótló édesítőszer. Candidában szenvedők is fogyaszthatják!

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss