Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Édes élet cukor nélkül - tippek diabéteszeseknek

default user icon
MME
A cukorbetegek, valamint az egészséges táplálkozásra és az optimális testsúlyukra odafigyelők számára is adunk hasznos ötleteket.

Az édességfogyasztás sokak számára sarkallatos kérdés, hiszen a cukros finomságok túlzott bevitele nem csak az alakunkra, az egészségünkre is hatással van – különösen igaz ez a cukorbetegekre!

Fontos tanácsok

1. A túlsúllyal rendelkező cukorbetegeknek a diabetikus sütemények fogyasztása sem ajánlott! Számukra az édes íz pótlása, helyettesítése továbbra is a nulla kalóriás édesítőszerekkel és a gyümölcsökkel oldható meg.

2. A normál testsúllyal bíró diabéteszeseknek alkalmanként megengedett egy-egy diabetikus süti elfogyasztása: esetenként 5-25 g szénhidrátot tartalmazó mennyiségben ehetnek a számukra engedélyezett módon elkészített, a napi szénhidrátbevitelbe beszámított sütiket. Érdemes azokon a napokon, mikor édességet ettek, a megszokottnál több testmozgást beiktatni.

3. A beteg rendszeresen egyeztessen az orvosával, a dietetikusával.

4. A recepteknél nagyon fontos, hogy pontosan adagoljuk a hozzávalókat, ezért elengedhetetlen a konyhai mérleg használata.

5. Csak a hozzávalók pontos kimérése, az elkészítési mód és a darabolás betartása biztosítja azt, hogy az adagok a kiszámított tápanyagértéket tartalmazzák.

Mit mire cserélj? Apró trükkök, hogy egészségesebben étkezz >>>

Helyettesíts!

A fehér liszt 5-10 százalékának helyettesítésére teljes kiőrlésű lisztet használhatunk.

Vaj helyett javasolt a margarin.

A tejtermékeknél részesítsük előnyben az alacsony zsírszázalékúakat.

Hízlal? Egészségtelen? Kérdések és válaszok a cukorról >>>

A 8 legjobb élelmiszer a rák ellen >>>

6 tipp, hogy természetes módon csökkentsd a koleszterinszinted! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss