Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Itt a dátum: eddig marad az árstop!

default user icon
MME
Többek között a hatósági árak kivezetéséről és az élelmiszerár-emelkedésről is beszélt Nagy István agrárminiszter a Napi.hu-nak adott interjújában. Az utóbbiról úgy véli: az üzletek szándékosan felhajtották a drágulás mértékét, amit a gazdasági folyamatokkal magyaráztak, de erre igazából nem volt okuk.

Nagy valószínűséggel csökkenni fog az élelmiszerek drágulásának mértéke a következő hónapokban, a piaci folyamatok ezt vetítik előre – mondta Nagy István agrárminiszter a napi.hu-nak adott interjújában, amit a vg.hu szemlézett. Hozzátette: az árstopok nem gerjesztették az inflációt, az Európában legnagyobb mértékű élelmiszerár-emelkedésről az üzletláncok tehetnek.

„Az üzletek szándékosan felhajtották a drágulás mértékét, amit a gazdasági folyamatokkal magyaráztak, de erre igazából nem volt okuk. Az árstopos tej helyettesítője, a 1,5 százalékos tej 80-100 százalékkal drágult, ezt viszont semmi nem indokolta. A gazdasági versenyhivatal vizsgálni fogja a tisztességtelen üzleti magatartást"mondta a miniszter.

Arról is beszélt, hogy az árstopok szociális intézkedésként védték a magyar háztartásokat, és ezt a célt teljes mértékben ellátták. Kiemelte, hogy a kormány érdekelt az árstopok kivezetésében, hogy a piaci verseny helyreállhasson, de fontosnak tartja, hogy erre csak akkor lesz lehetőség, ha a gazdaság is készen áll rá.

El kell kerülni, hogy az árstopok kivezetése túlságosan felhajtsa az élelmiszer-inflációt. Az üzletek és a kormány is április 30-ra készül, így az előtt nem valószínű, hogy kivezetnénk az intézkedést" - tette hozzá.

Az agrárminiszter a kelet-európai termelők nehéz helyzetéről, és a rovaralapú élelmiszerekről is kifejtette véleményét, amit elolvashattok a vg.hu-n! 

Ezek is érdekelhetnek