Az ecetes paradicsomsaláta elkészítéséhez a paradicsomokat kissé keresztben bevágjuk, majd rövid időre forró vízbe mártjuk, és meghámozzuk, majd vékonyabb szeletekre vágjuk.
Tálon egymástól kissé távolabb elrendezzük. Rászórjuk a felszeletelt hagymát, a paprikát és az okrát.
Összekeverjük a vizet vagy paradicsomlevet az almaecettel, majd ízlés szerint sózzuk és cukrozzuk.
A salátalével kb. 20 perccel a fogyasztás előtt meglocsoljuk a salátát és beletesszük a felaprított bazsalikomot és petrezselyemzöldet is.
Az okra egy örökségfajta. Napfényes, meleg helyet kedveli. Alakja, színe változatos. Zöldszínű változata kapható a vetőmagot forgalmazó helyeken. A különlegesebbeket interneten lehet rendelni. Felhasználása sokrétű a levestől-a savanyúságon-köreten át, sütve-rántva-stb. Kertemben kb. 1 m magasra nőtt, és ez ideig 40-45 db termést hozott egyetlen bokor. - buksz39