Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ebből állhat III. Károly egy hétig tartó koronázási lakomája

default user icon
MME
Hamarosan kezdetét veszi Nagy-Britannia történetének legnagyobb eseménye. Az országban közel sem mindennaposak a koronázási ceremóniák, hiszen a legutóbbira pontosan hetven évvel ezelőtt, 1953 nyarán került sor.

Már több mint fél éve, hogy elhunyt a néhai brit uralkodó, II. Erzsébet. A trónt a királynő elsőszülött fia, Károly örökölte, akit idén május 6-án hivatalosan is az Egyesült Királyság és a Nemzetközösségek királyává koronáznak.

A ceremónia előkészületei hónapok óta zajlanak, és a brit bulvármédia számára az egyik legégetőbb kérdés az, hogy botrányt okozhat-e Meghan Markle és Harry herceg jelenléte. A szervezők mindent megtesznek azért, hogy a koronázás tökéletes és a nagyközönség számára is felejthetetlen élmény legyen, az ünneplők pedig békében és barátságban köszönthessék az új királyt.

A hivatalos, koronázási menüsor hétpecsétes titok, ám a királyi család egykori cateringese, Damian Clarkson szerint az egyszerűség jellemzi majd az ételeket. Clarkson és rendezvényszervező cége olyan eseményeken dolgozott már, mint a néhai Fülöp herceg nyolcvanadik és Károly ötvenedik születésnapi ünnepsége, így jól ismeri a királyi család igényeit, elvárásait.

A szakértő szerint akár egy héten át is tarthatnak majd a különféle fogadások, melyek során az ételkreációk széles választéka asztalra kerül, ám ezek megtervezése különös érzékenységet kíván. Clarkson kiemeli, hogy a sült húst például nem lehet majd nyársa húzva felszolgálni, mivel az akár fegyverként is szolgálhat.

A koronázási vacsora kapcsán ő sem rendelkezik pontos információkkal, de azt jósolja, hogy bárány bizonyosan helyet kap a menüben, ugyanis kedvelt, szezonális alapanyag. Clarkson szerint nem hiányozhat majd az összetevők közül a highgrove-i méz, és asztalra kerülhet a klasszikus fajtákból álló sajttál is. Damian úgy véli, hogy Charles személyes kedvencei és birtokának jellegzetességei, a lancashire-i sajt és a cornwall-i Cornish brie is ott lesz az ételek között.

Clarkson azt állítja, hogy a királyi család, és legfőképpen Károly kedveli, sőt támogatja a helyi, szezonális élelmiszereket és az ökológiai gazdálkodást.

A szakértő elárult egy érdekes titkot is a jelenlegi brit uralkodóról. Károly minden fogadásra és étkezésre magával viszi saját, ezüst sószelencéjét, mely speciális sókeveréket tartalmaz. Ez az esetek többségében zellersó, mely konyhasóból és a zeller őrölt magjából áll. Károly ezzel simítja el az ételek ízét, melyeknek mindig ugyanolyannak kell lennie.

Clarkson azzal zárta a Caribbean News digitális verziójának adott nyilatkozatát,  hogy a királyi család számára minden étkezés egyfajta kötelesség, és habár a vendégek számára megtiszteltetés és életre szóló élmény, nekik csak „a munkájuk része".

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss