Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Dzsemek piros gyümölcsökből, azaz a rubinszín nyár üvegekbe zárva

A nyári befőzés hagyománya lassacskán újraéled, jó dolog üvegbe zárni a friss gyümölcs aromáit, akár fűszerekkel kombinálva. Reggelire, uzsonnára, palacsintába, sütihez jó lesz nagyon!
Milyen rubinszín gyümölcsökkel vár a piac?

Itt-ott még kapható eper, közben megjelent a málna, a cseresznye, a meggy, a piros illetve fekete ribizli, a fáról szedhető eper, a josta (ő a fekete szeder és az egres szerelemgyereke), a szeder és az áfonya. Ez utóbbiak nem kifejezetten pirosas színnel bírnak, de mégiscsak joguk van részt venni a felsorolásban.

A teljesen elzöldségesített gyümölcsből a paradicsomból is készíthetünk lekvárt.

Kombinációk

A mit mivel házasítsunk kérdéskörben szemben találjuk magunkat a végtelennel. Egyrészt házasíthatók a pirosak egymással, de keverhetőek, kicsit lazíthatóak nem ennyire színes társaikkal. Jó alapot képezhet az alma, a barack, a mangó vagy a banán. Sok esetben az íz mellett a pektintartalom növelése is lehet a cél, bár a ma kapható, pektinnel turbósított befőzőcukrok esetében aki nem szeretne, nem kényszerül ilyen kompromisszumokra.

Készíthetünk erdeigyümölcs-lekvárt málnából, szederből, áfonyából és ribizliből. Kreálhatunk Fekete-erdő dzsemet csokoládéval gazdagított meggyből, összeházasíthatjuk az áfonyát vagy az epret banánnal, esetleg a cseresznyét egy kis almával, az utolsó epreket áfonyával, vagy feldobhatjuk a szokásos kajszilekvárt málnával.

Alkohollal is lehet gazdagítani a befőtteket. Ebben az esetben a már kész, tűzről levett lekvárba keverjük bele az alkoholt. Leggyakrabban rummal dolgozunk, de egy kis Cointreau vagy más gyümölcslikőr is lehet az a kis plusz, amivel egyedivé tesszük a lekvárunkat.

Fűszerek

Klasszikus - desszertekhez, gyümölcsös dolgokkal jól harmonizáló - fűszer a fahéj, a szegfűszeg, a szerecsendió, illetve a csillagánizs. De egy kis zöldborssal, zöldfűszerekkel is megbolondíthatóak a lekvárok, dzsemek. Bazsalikommal gazdagíthatjuk az epret, bátrabbak egy kis tárkonnyal, kakukkfűvel, citromfűvel is kísérletezhetnek. Aztán persze ott van a klasszikus chili és gyömbér, a szokatlan, de csábító csokoládé, vagy akár a marcipán.

A csokoládéból és a marcipánból a gyümölcs egytizedét érdemes a lekvárba tenni. A csokoládét apró darabokban vagy reszelve jó hozzáadni a gyümölcshúshoz, a marcipánt is jó reszelve adni a lekvárhoz.

Ezekből az extra fűszerezésű lekvárokból érdemes először kisebb mennyiséggel kísérletezni.

Mihez lehet dzsemet enni?

A lekvárokat kenyérhez, kalácshoz, palacsintához használjuk elsősorban. Aztán ott vannak a nyári sütemények, amikhez nagyon jól megy a friss lekvár, a tejberizs is egészen másképp muzsikál, ha valamilyen nyárízű, saját lekvárral bolondítjuk meg.

De például egy-egy grillezős hétvégén is kibonthatunk egy üvegnyi, talán kicsit savanykás lekvárt, sokan szeretik sült krumplihoz vagy magához a grillezett húshoz enni a lekvárt.

Almás cseresznyelekvár

Hozzávalók:
1 kg magozott fekete cseresznye
40 dkg alma
2 citrom leve
70 dkg pektinnel gazdagított főzőcukor

Elkészítés: Egy nagy fazékba teszem az alaposan megmosott, kimagozott cseresznyét, majd a szintén alaposan megmosott, megpucolt, magházától megszabadított almagerezdeket. Ehhez adom a citrom levét. Magas hőmérsékleten maximum 10 percig főzöm. Ezután hozzáadom a cukrot, és folyamatos kevergetés mellett 20-25 percig főzöm.

Ha egy kiskanálnyit tálra téve hamar dermed a lekvárom, akkor tisztára mosott üvegbe teszem, celofánnal zárom, végül szárazdunsztba teszem.

Barackos málnalekvár

Hozzávalók:
1 kg kajszibarack
50 dkg málna
1,25 kg befőzőcukor
1 evőkanál citromlé

Elkészítés: A barackokat forrásba lévő vízbe helyezem néhány másodpercre, majd kikapom, és lehúzom a héjukat. Ezután kimagozom, és a gyümölcshúst egy nagyobb fazékba teszem. Ehhez jön a málna. A gyümölcsöket összefőzöm, majd amikor forr, hozzáadom a cukrot. A cukorral is felforralom, majd még negyed órát főzöm. Kimosott üvegbe töltöm, celofánnal lezárom, és szárazdunsztba teszem.

Cseresznye-egres dzsem

Hozzávalók:
2 kg cseresznye (jó érett, fekete)
1 kg egres
1,5 kg cukor

Elkészítés: A cseresznyét alaposan megmosom, leszárazom és kimagozom. Az egrest is megmosom, levágom a végeit. Egy fazékban a gyümölcsöket a cukorral nagyjából 20 percig főzöm. Forrón üvegekbe töltöm, majd celofánnal lezárom, szárazdunsztba teszem.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss