Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Duplacsokis mousse torta málnával

MME MME
5/5
120 perc
rafinált
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához:
  • A tésztához:
  • 1,5 teáskanál szobahőmérsékletű vaj
  • 7 dkg étcsokoládé (70% kakaótartalmú)
  • 3 tojás szétválasztva
  • 3 evőkanál barnacukor
  • ½ teáskanál vanília-kivonat
  • csipet só
  • 1 evőkanál keményítő
  • Valamint:
  • 30 dkg málna
  • A mogyorós csokikrémhez:
  • 1 lap zselatin
  • 7,5 dkg étcsokoládé (70% kakaótartalmú)
  • 5 dkg mogyorós csokoládé
  • 6 cl tej
  • 1,8 dl habtejszín
  • A fehércsokis krémhez:
  • 6 cl tej
  • 6 egész kardamom megtörtve
  • 1 rúd vanília kikapart magjai
  • 1 lap zselatin
  • 12,5 dkg fehércsokoládé
  • 1,8 dl hideg habtejszín
  • A díszítéshez:
  • cukrozatlan kakaópor
  • ét- és fehércsokoládé forgács

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tortaformát kivajazzuk, kilisztezzük. A csokoládét összeolvasztjuk 1,5 evőkanál vajjal vízgőz felett. Egy tálban felverjük a tojások sárgáját a cukorral fehéredésig. Hozzáadjuk a vaníliát és a vajjal összeolvasztott csokoládét. Egy másik tálban egy csipet sóval kemény habbá verjük a tojások fehérjét. A csokoládés masszába forgatjuk óvatosan a felvert fehérjét, majd hozzákeverjük a keményítőt. A keveréket a formába öntjük, és tűpróbáig sütjük.

A sütőből kivéve hagyjuk kissé kihűlni, majd a formából kivéve a tészta tetejét kirakjuk a málnával.

A mogyorós csokoládékrémhez a zselatinlapot hideg vízbe áztatjuk 5-10 percre, ezután alaposan kinyomkodjuk belőle a vizet. A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, a zselatint a csokoládéhoz öntjük, alaposan összekeverjük, és 5 percig hagyjuk pihenni. A tejszínt kemény habbá verjük egy elektromos haberővel, majd a csokoládés keverékhez forgatjuk. Egy spatula segítségével a málnával kirakott tészta tetejére kenjük a krémet. Hűtőben pihentetjük, amíg elkészítjük a fehércsokoládé krémet.

A fehércsokis krémhez a tejet összeforraljuk a kardamommal és a vaníliával. A tűzről levéve 30 percig hagyjuk állni, hogy az ízek jól átjárják a főzetet, majd leszűrjük. Közben elkészítjük a zselatint a fentiekhez hasonlóan. A fehércsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. A zselatinos tejet az olvasztott csokoládéhoz öntjük – 5 percig hagyjuk pihentetni. Ez idő alatt kemény habbá verjük a tejszínt, majd a csokoládéhoz öntjük. A már dermedt étcsokoládés krém tetejére kenjük, és a hűtőben legalább 3 órát pihentetjük, hogy kidermedjen.

Tálalás előtt kakaóporral szórjuk meg, és csokoládéforgáccsal díszítjük.

Megjegyzés

áblás csokiból zöldséghámozóval gyorsan és ügyesen csokiforgácsot készíthetünk.

Péter András receptje, fotó: Tóth András - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss