Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Dupla sajtburger helyett: gyerekek étkezésének 5 aranyszabálya

default user icon
MME
Nyáron lazábban intézzük a gyerekek étkeztetését, sűrűbben választjuk a gyorséttermi ételeket ebédre, vacsorára számukra. Ám Van jobb megoldás!

Felmérések igazolják, hogy a gyermekek kevés zöldséget, főzelékfélét fogyasztanak. Gyakran nem reggeliznek, nem uzsonnáznak, sőt sokuknál a vacsora is elmarad. Az egészségtelen táplálkozás betegségek előidézője: a gyerek visszamarad a fejlődésben, ellenálló és stressztűrő képessége romlik.

1. Naponta ötször!

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a napi ötszöri étkezést! A gyerek reggeli nélkül ne induljon el a táborba, a strandra, a vacsora pedig alkalmazkodjon a főétkezéshez. Sok családban a szülők reggel útközben vesznek valami szénhidrátban gazdag péksüteményt a gyereknek, az uzsonna vagy a vacsora pedig egyre gyakrabbann egy hamburger vagy egy pizzaszelet kólával. Ha a fejlődő szervezet általában megkapja a szükséges tápanyagokat és vitaminokat, akkor elfogadható, ha a gyerek néha hamburgert, pizzát eszik, kólát iszik, de ne ez legyen a mindennapos gyakorlat!

ezért adj Zöldséget a gyereknek!

A reggeli és lehetőleg az uzsonna tejes táplálék (tej, tejeskávé, kakaó, joghurt, kefir stb.) legyen. Ebédre és vacsorára növényi étel (főzelék) kell a fejlődő szervezetnek, ugyanis megfelelő mennyiségű növényi tápanyag szükséges ahhoz, hogy ne váljon vérszegénnyé, étvágytalanná. A növényi anyag az idegrendszer, a fogazat, a szervezet belső működését, összhangját szabályozó enzimek és hormonok felépítéséhez és harmonikus munkájához is szükséges. 
A felnőtt táplálkozásával ellentétben a gyermeknek nemcsak a kopási és a munkaenergiát kell pótolnia, hiszen szervezete testépítést is végez, ami elsősorban fehérjéből történik, ezért a gyerekek kosztjából ne hiányozzon a hús, a tojás, a sajt és a túró!

Elképesztő, milyen sokan adnak cukrot egy éves kor előtt a babának >>> 

3. Édedsség helyett...

Az asztalunkon gyakran szerepeljen színes főzelék sűrítés nélkül készítve, hússal, tojással kiegészítve, étkezések után pedig édesség helyett kínáljunk gyümölcsöt! Ha csemeténk nem allergiás vagy érzékeny, ismertessünk meg, szerettessünk meg vele minél több tejterméket! A kifőzött tészták sem elégítik ki a fejlődő szervezet speciális igényeit, így fő táplálékként elég hetente egyszer adnunk. A leves egészséges, de értékszegény, ezért ne levesekkel tömjük meg az éhes gyerek gyomrát! Csak főfogás előtt megfelelő.

Így rejtsd el a gyümölcsöt a gyerek étrendjében! >>> 

4. mit egyen  a kamasz?

A gyorséttermek forgalma nagyon megnőtt az ezredforduló óta. Felmérések szerint a kamaszok és a fiatal felnőttek (20–29 év) esznek leggyakrabban gyorsétteremben, ahol a kínált menük energiatartalma a napi szükséglet harmadánál is több, hozzá cukros üdítőket kínálnak. A túlzott kalóriabevitel a magas zsír- és szénhidráttartalomból adódik. Az említett ételek kalóriadúsak, ugyanakkor szegények fontos tápanyagokban. Míg a sóterhelés (nátrium) igen magas, addig a kalcium- és a vasbevitel alacsony, az egyéb ásványi anyagok és a vitaminok aránya csekély, a rosttartalom minimális.

Ez az étkezés hosszú távon egészségügyi veszélyeket (keringési, anyagcsere-betegséget, elhízást, fogkárosodást, csontritkulást) rejt magában. Mindezt fokozza a délutáni nassolás: sós csipsz, mogyoró, csoki, üdítő. Talán az otthoni vacsora nyújthatna valami kárpótlást, de manapság egyre ritkábban ül együtt asztalhoz a család. Az iskolából, munkából hazajövet legtöbbször mindenki azt eszi, amit a jégszekrényben éppen talál.

A gyorséttermektől való eltiltás nem jó módszer, hiszen a kamaszok hajlamosak az ellenállásra, ezenkívül nagyon befolyásolják - így rossz szokásokra is taníthatják - egymást. Céltudatos neveléssel sokat tehetünk egy egészségesebb nemzedék felnövekedéséért. S ha már mindenképpen gyorsétterembe mennek, tanítsuk meg őket kínálatból kritikusan kiválasztani a megfelelőt, az egészségesebbet, a változatosabbat!

Egészséges témáról itt olvass tovább >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss