hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Duci túrós kifli

120 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 8 kiflihez:
  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 3+1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál méz
  • 1 egész tojás
  • 2 dl langyos tej
  • 5 dkg margarin
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 teáskanál olaj
  • A töltelékhez:
  • 50 dkg tehéntúró
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • A tetejére:
  • 1 tojássárga
  • 1 teáskanál tej
  • Az átgőzöléséhez:
  • 2 evőkanál tej

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a langyos 1 dl tejbe teszünk 1 evőkanál cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk. A másik 1 dl langyos tejben felolvasztjuk a margarint. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a 3 evőkanál cukrot, a mézet, a tojást, a sót, a felfuttatott élesztőt és a margarinos tejet. Alaposan összedolgozzuk, dagasztjuk. Hozzáadjuk az olajat, amellyel tovább dagasztjuk. Amikor a tészta sima és fényes felületű, konyharuhával letakarjuk, meleg helyen kelesztjük 1/2-1 órát.

A töltelékhez a túrót összedolgozzuk a cukorral, a vaníiliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. Gazdagíthatjuk friss, aszalt, kandírozott gyümölccsel.

A megkelt tésztát lisztezett felületen 8 egyenlő részre osztjuk, és golyókká formázzuk. A tésztagolyókat oválisra nyújtjuk, közepére rakjuk a tölteléket, ráhajtjuk a tészta felső harmadát, lenyomkodjuk a tészta szélét a töltelék körül. A tészta alsó harmadát derelyevágóval kb. 1 cm széles csíkokra vágjuk, majd a töltelékes részt ráhajtjuk, megfordítjuk, így a csíkozott rész kerül felülre. Kifli formára igazítjuk.

Sűtőpapírral bélelt tepsibe egymástól kissé távolabb rakjuk, 10-15 percig még kelesztjük, kétszer lekenjük a tojássárgája és tej keverékével, majd 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.

A sütőből kivéve lekenjük a tejjel, konyharuhával letakarjuk, kb. 10 percig átgőzöljük.

Megjegyzés

A töltelékhez kandírozott citrushéjat és ehető virágszirmokat /ibolya/ adtam. Nagyon finom a kifli, érdemes időt szánni az elkészítésére. - buksz39

Ezek is érdekelhetnek