Elkészítés: A tésztához a langyos 1 dl tejbe teszünk 1 evőkanál cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk. A másik 1 dl langyos tejben felolvasztjuk a margarint. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a 3 evőkanál cukrot, a mézet, a tojást, a sót, a felfuttatott élesztőt és a margarinos tejet. Alaposan összedolgozzuk, dagasztjuk. Hozzáadjuk az olajat, amellyel tovább dagasztjuk. Amikor a tészta sima és fényes felületű, konyharuhával letakarjuk, meleg helyen kelesztjük 1/2-1 órát.
A töltelékhez a túrót összedolgozzuk a cukorral, a vaníiliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. Gazdagíthatjuk friss, aszalt, kandírozott gyümölccsel.
A megkelt tésztát lisztezett felületen 8 egyenlő részre osztjuk, és golyókká formázzuk. A tésztagolyókat oválisra nyújtjuk, közepére rakjuk a tölteléket, ráhajtjuk a tészta felső harmadát, lenyomkodjuk a tészta szélét a töltelék körül. A tészta alsó harmadát derelyevágóval kb. 1 cm széles csíkokra vágjuk, majd a töltelékes részt ráhajtjuk, megfordítjuk, így a csíkozott rész kerül felülre. Kifli formára igazítjuk.
Sűtőpapírral bélelt tepsibe egymástól kissé távolabb rakjuk, 10-15 percig még kelesztjük, kétszer lekenjük a tojássárgája és tej keverékével, majd 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.
A sütőből kivéve lekenjük a tejjel, konyharuhával letakarjuk, kb. 10 percig átgőzöljük.
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!
Feliratkozom a hírlevélre