Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Drágultak a zöldségek a koronavírus miatt

default user icon
MME
Nem csak a burgonya, de a répa és a petrezselyem ára is jelentősen megemelkedett a piacokon az elmúlt napokban.

Ahogy felütötte a fejét a kornavírus, rengetegen raktároztak be tartós élelmiszerekből egy esetleges karanténtól tartva. Most úgy tűnnik, a pánikszerű vásárlás az élelémiszerek árára is hatással volt. Korábban beszámoltunk róla, hogy drágulhat a csirkemell, most pedig néhány zöldség ára is jelentősen megugrott. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatbázisa alapján a morf.hu azt írja, az áremelkedés leginkább a tartósan elálló, alapvető zöldségfajtákat érintette.

A burgonya kilós ára a nagybani piacon február vége óta 150-160 forint volt egészen március 19-ig. Aznap viszont több mint a duplájára, 335 forintra nőtt az ára. A sárgarépa korábbi, heteken át tartó 150 forintos ára pedig 300 forintra ugrott. De drasztikus áremelkedést mutatott a petrezselyem egységára is, a nagybani piacon jellemző leggyakoribb, kilónkénti 450 forintos ár 900 forintra emelkedett

Az áremelkedés a fogyasztói piacokon is észerevehető volt. A Fehérvári úti piacon 25%-kal, a Vámház körúton 15 %-kal lett drágább a burgonya kilója. A sárgarépa ára szintén 25 és 12 %-kal emelkedett.Továbbá egy hét alatt a zeller, a fehérkáposzta és a paprika egységára is 15-25 % közötti mértékben emelkedett.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a múlt heti megugrás csak a kialakult helyzet egyszeri kihasználása volt-e a kereskedők részéről, vagy tartós áremelkedésre kell felkészülni. 

ÍGY TARTHATOD TOVÁBB FRISSEN A GYÜMÖLCSÖKET ÉS ZÖLDSÉGEKET>>> 

ÍGY MOSD TÖKÉLETESEN TISZTÁRA A ZÖLDSÉGEKET ÉS GYÜMÖLCSÖKET!>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss