Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Közeledik a Márton nap, drágább lett a libahús

default user icon
MME
Nem kell attól tartani, hogy a szombati Márton-napon nem lesz elegendő liba- és kacsahús a magyar boltokban. Az év eleji madárinfluenza-járványból kilábalt a hazai kacsa-liba ágazat, igaz a tavalyihoz képest drágábban lehet majd hozzájutni a húshoz.

Szombaton lesz Márton napja , ebben az időszakban a magyar családok is több liba- vagy kacsahúst esznek. Évelején a madárinfluenza-járvány miatt készletcsökkenés volt tapasztalható, ám mostanra kiheverte az ágazat a járványt, így csak elvétve fordulhat elő, hogy a boltokban vagy piacokon hiány alakulhat ki.

A vadmadarak által terjesztett kór az elmúlt év végén jelent meg hazánkban, a legnagyobb kárt a víziszárnyastartásban okozta a fertőzés. Országszerte több ezer állatot kellett levágni. Szabó Miklós, a Magyar Lúdszövetség elnöke a Magyar Időknek elmondta, a termelést mára sikerült az átlagos szintre emelni, az egész éves veszteséget azonban így sem tudták pótolni.

Míg egy átlagos évben 26-28 millió kacsát dolgoznak fel a hazai vállalkozások, addig idén a becslések szerint ez a szám 16-18 millió körül alakulhat.

Nemcsak hazai, hanem az európai kereslet is jelentős, drasztikus drágulást azonban nem látni: az előző évhez képest 10 százalékkal magasabb áron kerülhet a boltokba a pecsenyének való.

– A kieső állományok miatt alaposan megnőtt a termelési költség, az árakat azonban nem ez, hanem a kereslet-kínálat viszonya határozza meg – emelte ki a lúdszövetség vezetője. 

Kacsahússal az egész országot el tudják látni, a libahús kínálata pedig csak a kereskedőkön múlik. Amelyik áruházlánc időben, elegendő mennyiséget rendelt, annak a Márton-napi és a karácsonyi szezonban sem kell hiánytól tartania.

5 TIPP, HOGY IGAZÁN JÓ LEGYEN A MÁRTON-NAPI LUDASKÁSA >>> 

ÍGY LESZ TÖKÉLETES A MÁRTON-NAPI LIBALAKOMA! >>> 

ITT MÉG TÖBB MÁRTON-NAPI RECEPTET TALÁLSZ! >>> 


 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss