Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Döner

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A húshoz:
  • 1 kg hús (pulyka, csirke, sertés, marha, birka, ami jólesik)
  • gyros fűszerkeverék
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 dl bor
  • nyárs vagy régifajta grillcsirkesütő
  • A yufkához:
  • 0,5 dl étolaj
  • 50 dkg liszt
  • 1 evőkanál só
  • melegvíz, amennyit felvesz
  • A zöldövezethez:
  • 5-6 paradicsom
  • 5-6 piros húsú paprika
  • uborka
  • salátakeverék
  • Az öntethez:
  • 4 gerezd fokhagyma
  • csípős pirospaprika
  • 3 pohár joghurt vagy kefir
  • bors

Elkészítés

Elkészítés: A húshoz a borba keverjük gyros fűszert és a fokhagymát. Párolórácson behelyezzük az edénybe a hússzeleteket. Ez a marinálás a létező legjobb pác, puhítja a rostokat, átjárja a húst, és a sütés után is szaftos marad. 10-15 perc elég is, ekkor a húsokat félretesszük hűlni, a páclét még forralással besűrítjük, végül 1 evőkanál liszttel tökélyre fejlesztettük a menet közbeni kenegetésre használandó mesterpácunkat.

A húsokat felrétegezzük a nyársra, és mehet a tűzre, egy éles kést és egy fakanalat ne felejtsünk el, mert ezt a klasszikus bolti módszer szerint kell cafrangolni: ha megpirult a külső réteg, jöhet a következő.

A yufka a legegyszerűbb keletlen kenyér: a lisztet, az olajat és a sót összedolgozzuk vízzel, és 1 órára félretesszük pihenni. Ping-pong labda méretű gombocókat formázunk belőle, palacsinta nagyságúra kinyújtjuk és megsütjük. Ha letapadna, vagy a serpenyőt olajozzuk, vagy a kinyújtott tésztákat.

Az öntet már kicsit magyarítva lett, lustasági fok szerint készül. Nagyon lusta esetben fokhagymakrém és erős pista keveredik a kefirrel (joghurttal), ekkor nem kell só. Mérsékelten lustább esetben a csípős öntet 1 teáskanál őrölt csípős paprika és ízlés szerint só, a fokhagymásba meg beletöröm a 4 gerezd fokhagymát, sóval ízesítem. Ha nagyon ráérek, lereszelem az uborkát, lesózom, állás után kicsavarom, beleteszem a tejtermékbe, fokhagymával, borssal ízesítem.

A yufkába bele is lehet csavarni az összetevőket fogyasztáskor, bár mi általában tálként esszük, ami mellé igen gusztusos negyed körcikkre hajtva a tányérra tenni. Jó étvágyat!

Megjegyzés

Én általában két lányommal csinálom, hiába kezdjük egyszerre az előkészítést, minden időre lesz meg. Ha valaki egyedül áll neki, javaslom, minden legyen előkészítve, mielőtt a húst sütni kezdi. - Nuccio

Ezek is érdekelhetnek

Friss