Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egekben a népszerű street food ára: árstopot vezethetnek be a kebabra

default user icon
MME
A világ minden táján jelen levő népszerű street food, a döner kebab ára igencsak megemelkedett az elmúlt időszakban, sokak nagy bánatára.

A világszerte közkedvelt döner kebab török eredetű street food. Elődje már a XVIII. században ismert volt, azóta sokat változott az elkészítés módja, de az étel népszerűsége töretlen. Eredetileg vízszintesen, ma már függőleges forgónyárson sütik a fűszeres húst, amit pitában szendvicsként, vagy sült krumpli és saláta mellé fogyaszthatunk.

A döner németországi rajongótábora olyan hatalmas, hogy a parlament akciótervet dolgozott ki a magas infláció miatti áremelkedés visszaszorítására.

Egekben a döner ára Németországban

Míg 2022-ben egy döner ára átlagosan 4 euró volt, mostanra egyes németországi városokban már a 10 eurót is eléri. A jelentős áremelkedés az infláció okozta bérleti díjak drágulásának, valamint az energia- és élelmiszerárak növekedésének következménye.

Mivel Németországban évente körülbelül 1,3 millió döner fogy el, és a fiatalok körében is igen közkedvelt ételnek számít, nemcsak gazdasági, társadalmi kérdés is lett a street food árszabásának korlátozása.

A német parlament ülésén a helyi képviselők 4,9, illetve 2,9 eurós árplafont javasoltak a dönerre, ám a nagymértékű fogyasztást tekintve további számításokat igényel az akcióterv véghez vihetősége – írja a The Guardian cikkében.

Borítókép: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetnek