Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

9 dolog a kertben, ami veszélyes lehet a kutyára: egy állatorvos állította fel a listát

default user icon
MME
Habár néha még esős az idő, nemcsak mi, hanem a házi kedvenceink is egyre több időt töltenek a szabadnak. A kutyák előszeretettel szaladgálnak a kertekben és hemperegnek a fűben. Nem árt azonban fokozottan vigyáznunk az ebekre, ugyanis számos veszély leselkedik rájuk.

Legyen szó egy parkról, vagy akárcsak a saját kertünkről, számtalan olyan dolog kerülhet a házi kedvencünk orra elé, amelytől jobb lenne távol tartani. Az egyik külföldi, állatorvosi portál, a VetsNow szakértője összegyűjtötte, hogy mik azok, amiket mindenképp zárjunk el az ebek elől, különben komoly, sőt akár halálos mérgezés is lehet a vége!

1. Komposzt

Sokat hallunk arról, milyen hasznos és környezettudatos megoldás a komposztálás, és ez igaz is. A komposztálás során természetes úton lebomlik az élelmiszer-hulladék, azonban a folyamat lassú, és ha nem zárjuk megfelelően a tárolót, bajba sodorhatjuk a kutyánkat. A komposzt tele van penészes élelmiszerrel és kerti hulladékkal, és ha ezekből eszik a kutya, akkor az akár végzetes is lehet. A mikotoxinok mérgező anyagcsere-termékek, melyeket több gombafaj állít elő, és ezek gyakran nem is látható, ízetlen anyagok.

2. Műtrágya

A műtrágyát többféle formában és kiszerelésben is árulják, így granulátumként, szilárd vagy folyékony állapotban is előfordulhat a kertekben. A legtöbb ugyan nem veszélyes, de némelyik a szervezetbe kerülve betegséget és hasmenést okozhat, esetleg irritálhatja a kutya bőrét. A legveszélyesebbek azok, amelyek hozzáadott rovarirtó szereket tartalmaznak.

3. Gyomirtó

Egyes kertekben végeláthatatlan küzdelmet folytatunk a gyomok ellen, azonban ha nem vigyázunk, akkor házi kedvenceinkben is kárt tehetünk. Sok gyomirtó tartalmaz glifozátot, ami egy gyenge szerves sav, amely lenyelés, megnyalás vagy akár bőrrel való érintkezés során is veszélyes lehet a kutyákra. Ha nagy mennyiségű gyomirtó jut az eb szervezetébe, akkor légzési problémák, szívritmuszavar és görcsroham jelentkezik az állatnál.

4. Rovarirtó és növényvédő szerek

Ezeket rendszerint a kerti kártevők távol tartására vagy eltüntetésére használják, de tartalmazhatnak olyan vegyszereket, melyek kimondottan veszélyesek lehetnek a házi kedvenceinkre is. Ilyen a csigaölőként ismert metaldehid és a rózsák védelmére használt diszulfoton, mindkettő mérgező a kutyák számára.

5. Virágok és növények

Bizony, vannak olyan virágok és növények, melyekből ha eszik a kutya, akkor komoly baja lehet. A legnagyobb kockázatot a nárcisz, a liliom (és azok gumói) és a tavaszi krókuszhagymák jelentik, ezek ugyanis erősen mérgezőek. A mérgezés tünetei a hányás, a gyomor-, szív- és veseprobléma. Szintén veszélyes a kutyára a vadgesztenye termése és levele, valamint a makk is.

6. Gombák

Egyes gombák az emberre is veszélyesek, így könnyű belátni, hogy a kutyák sincsenek biztonságban. Mivel a gombák bármikor és bárhol felüthetik a fejüket, érdemes rendszeresen ellenőrizni a kertet, legyen szó a gyepről, az árnyékos helyekről vagy a fatörzsekről, és eltávolítani a nem kívánt „látogatókat". Ha a kutya eszik a mérgesgombából, akkor az hallucinációt, vese- és májelégtelenséget is okozhat az állatnál.

7. Kakaóbab mulcs

Talán minden kutyatartó tudja, hogy a kakaó mérgező a kutyákra. Azt azonban már kevesebben ismerik, hogy a kakaóbabból, a növény héjából készült mulcs, azaz talajtakaró is tartalmazza a teobromint, azt a vegyületet, mely miatt nem szabad csokit sem adni a kutyáknak. Ha mégis bejut a kutya szervezetébe, akkor az hányással és hasmenéssel, remegéssel, megemelkedett pulzusszámmal és görcsrohamokkal járhat.

8. Csigák

Nemcsak a csigaölő szerek, hanem maguk az állatok is veszélyesek lehetnek a kutyákra. A csigákra rákerülhet a metaldehidalapú vegyszer, és ha azzal együtt eszi meg az eb az állatot, akkor könnyen mérgezés áldozata lehet. A csigák ráadásul parazitákat is hordozhatnak, melyek tüdőférgességet okozhatnak a kutyáknál.

9. Varangyok

A varangyok képesek mérget termelni és ezzel bevonják a bőrüket, hogy megvédjék magukat az ellenségtől. Ha veszélyben érzik magukat és beindul a termelés, és a kutya ilyenkor ér az állathoz vagy veszi a szájába a varangyot, akkor könnyen megmérgezheti magát. A varangyból kioldodó anyagok hatására habzani kezdhet a kutya szája, sőt a hányás sem kizárt.

Mi a teendő, ha megmérgezték a házi kedvencünket?

Késlekedés nélkül forduljunk állatorvoshoz. Szerencsére egyre több helyen működik 0–24-es állatorvosi ügyelet. Ha tudjuk, próbáljuk kideríteni, mi okozhatta a tüneteket, nézzük át a kertet, a kutya mancsait, száját, keressünk nyomokat, ugyanis ha beazonosítjuk a mérgezés okát, a kezelés is hatékonyabb lehet

A legtöbb amit tehetünk, ha odafigyelünk a megelőzésre, és kutyabiztos állapotban tartjuk a kertet!

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss