hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Dobos-torta díszítő mázzal

120 perc
rafinált
megfizethető
8 adag
Hozzávalók
  • Piskóta lapokhoz:
  • 6 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • Krémhez:
  • 5 tojás (250g)
  • 25 dkg cukor
  • 4 dkg keményítő
  • 1 evőkanál vanília aroma
  • 30 dkg vaj
  • 7 dkg keserű kakaópor
  • Karamell lapokhoz:
  • 30 dkg cukor
  • 1 dkg vaj
  • 4 csepp ecet
  • A díszítő mázhoz:
  • 1 tojás fehérje
  • 14-15 dkg porcukor

Elkészítés

  1. A piskótához a tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük.Hozzákeverjük a tojások sárgáját és végül beleforgatjuk a sütőporos lisztet.
  2. 6 egyenlő részre osztjuk a tésztát. Egy nagy tepsibe sütőpapírt fektetünk és egy sütőforma segítségével tortaformát rajzolunk rá. Erre a körre simítjuk az első adag krémet és egyesével, 170 fokon, pár perc alatt készre sütjük a tortalapokat. Figyeljünk rá, mert hamar megsül és megéghet!
  3. A krémhez a tojásokat a cukorral, a keményítővel és a vanília aromával vízgőz fölött, folyamatosan kevergetve folyékonyra melegítjük. A tűzről levéve, robotgéppel addig verjük amíg szoba hőmérsékletűre nem hűl, és be nem sűrűsödik a krémünk.
  4. A vajat a kakaóporral habosra keverjük, és kis adagokban hozzáadjuk a tojásos krémünket is, majd szép, sima krémmé dolgozzuk.
  5. Ha megsültek a lapok, egyet félreteszünk ,ez lesz majd a karamellás fedőlap. A többit megtöltjük a csokis krémmel úgy, hogy hagyunk a torta oldalára és tetejére.
  6. A karamellhez a cukrot aranybarnára karamellizáljuk. Belekeverjük a vajat és az ecetet, majd óvatosan a 6. lapra öltjük. Pár másodpercet várunk és forró késsel szépen feldaraboljuk a lapokat.
  7. A tojásfehérjét a porcukorral addig keverjük amíg sűrű krémet nem kapunk. Habzsákba töltjük és díszítjük vele a karamell lapokat.

 

Megjegyzés

Egy igazán magyar sütemény, magyaros szépséget érdemel, ezért díszítettem hazánk egyik motívumával a híres Dobos-tortánkat! :) - Noémii244

Ezek is érdekelhetnek

Friss