Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3+1 bevált tipp: így dobd fel a grillpartit spárgával!

Nem kell lemenned spárgába – elég, ha különféle módokon elkészített zöld vagy fehér spárgát kínálsz a parázson sült finom falatokhoz.
1. Így készítsd elő a roston sütésre

A megmosott spárgasípok fás végét vágd le, majd a fehéreket hámozd is meg. (A zöldeknél erre nincs szükség.) Ezután főzd a spárgát nem túlságosan lobogó vízben 5 percig, hogy a parázs fölött hamarabb megpuhuljon és ne égjen meg. Miután jól lecsepegtetted, kend meg egy kis napraforgó- vagy repceolajjal, és fogócsipesz segítségével többször átforgatva grillezd kb. 10 percig. Zöldfűszert ne szórj rá, mert megkeseredhet! Végül vedd le a rácsról, hintsd meg durva szemű sóval, és darálj rá borsot.

2. Grillezheted alutálcában, fóliabatyuban

Keverj ki olajat sóval, 1 csipet cukorral, frissen őrölt borssal, finomra aprított bazsalikommal, kaporral és fokhagymával, valamint néhány csepp citromlével. Forgass bele megtisztított és falatnyira darabolt fehér spárgát, pácold lehetőleg 1 óra hosszat, majd süsd meg alumínium grilltálcában kb. 30 perc alatt. Közben többször forgasd át.

Vagy fektesd a megtisztított spárgát alufóliára, csepegtesd meg összezúzott fokhagymával ízesített olívaolajjal, és szórd meg sóval, borssal. Helyezz rá egy szelet lazacfilét, és öntözd meg ezt is fokhagymás olívaolajjal. Tegyél rá citromkarikát, valamint sót, borsot és tetszés szerint friss zöldfűszert, csomagold be a fóliába, és grillezd kb. 30 percig.

3. Kicsi a grilled vagy sokan vagytok?

Süsd meg a spárgát a tűzhelyen vagy a sütőben, hogy több hely maradjon a húsoknak a grillen! A 8 perc alatt előfőzött fehér spárgát öblítsd le jéghideg vízzel, majd süsd olajjal vékonyan kikent grillserpenyőben kb. 3 percig. Közben forgasd át egyszer. A zöld spárga különösen jó ízű lesz néhány vele sült citromkarikától.

3+1. Készítheted mikróban is!

 A spárgát mikrózni is lehet. Tegyél egy megfelelő edénybe 50 dkg fehér spárgát 2,5 dkg vajjal együtt, és önts alá 1 dl enyhén sós-cukros vizet. Lefedve párold 500 watton kb. 18 percig, majd 750 watton 13 percig. A zöld spárgának 2 perccel rövidebb idő elég.

Ha sok vendéget vársz, melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Fektesd a megtisztított fehér spárgát tízesével vagy tucatjával nagy darab alufóliára, hintsd meg 1/2 tk cukorral és némi sóval, majd csomagold be, és süsd a sütő rácsán kb. 45 percig. A vége felé óvatosan nyomkodd meg a batyut: érezni fogod, hogy a spárga kellően megpuhult-e.

Ezek is érdekelhetnek

Friss