Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Diótorta tejszínes gesztenyekrémmel

120 perc
mester
megfizethető
8 adag
Hozzávalók
  • A piskótához:
  • 6 db tojás
  • 1 csipet só
  • 5 ek cukor
  • 3 ek víz
  • 1 ek barna cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 5 ek liszt
  • 4 ek darált dió
  • A formához:
  • olaj
  • A krém hozzávalói:
  • 25 dkg gesztenye massza
  • 2 ek rum (vagy rum aroma)
  • 2 dl cukrász tejszín
  • 3 ek vaníliás pudingpor (hidegen kötő)
  • A kenéshez:
  • 15 dkg sárgabarack dzsem
  • A csokimázhoz:
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg étcsoki ( 55 %-os)
  • 1 tk olaj
  • A díszítéshez:
  • dió
  • gesztenyekrém

Elkészítés

  1. A tojásokat szétválasztjuk. A tojások fehérjét egy csipet sóval elkezdjük felverni, amíg habosodni kezd, majd apránként hozzáadjuk az 5 kanál cukrot, és kemény habbá verjük.
  2. A tojások sárgájához hozzáadjuk a 3 kanál vizet, a barna cukrot, a vaníliás cukrot és az olvasztott vajat, fehéredésig felverjük, hozzáadjuk a sütőporos lisztet, az enyhén pirított darált diót, és összekeverjük. Majd veszünk ki a habból és belekeverjük a piskóta alapba, hogy fellazítsuk. Végezetül belekeverjük az egész tojásfehérje habot laza, körkörös mozdulatokkal és kész is a diós piskóta tészta.
  3. A 22 cm tortaformát kikenünk olajjal, az alját kibéleljük sütőpapírral. Belesimítjuk a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 20-25 percre. Rácson kihűtjük.
  4. Amíg hűl a tortánk elkészítjük a krémet: a gesztenyét rummal ízesítjük, villával összetörjük. A tejszínbe beletesszük a pudingport és együtt felverjük, végezetül összekeverjük a gesztenye masszával.
  5. A kihűlt tortát három lapra vágjuk. Az első lapot megkenjük sárgabarack dzsemmel, rákenjük a krém felét, majd a következő lapra ismét dzsem, majd krém. A harmadik lappal befedjük és csoki mázzal bevonjuk.
  6. A vajat, a csokit, az olajat vízgőz felett megolvasztjuk és amíg meleg, bevonjuk vele a tortánkat. Dióval és gesztenyekémmel díszítjük. 2 órára hűtőbe tesszük vagy hideg helyen pihentetjük, hogy a csoki megdermedjen és az ízek összeérjenek.

DIÓS PISKÓTATEKERCS VANÍLIÁS KRÉMMEL>>> 

DIÓS-PUDINGOS SZELET>>> 

DIÓKRÉMES SZELET>>> 

Megjegyzés

A diónak és a gesztenyének külön-külön is karakteres ízük van, de együtt kényeztető ízbomba. Az ősz kincsei! - Szekeres Lajosné Klári

Ezek is érdekelhetnek

Friss