Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Diótorta (régi recept)

MME MME
7 5/5
60 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • A lapokhoz:
  • 7 db tojás
  • 7 ek cukor
  • 7 ek darált dió
  • 4 ek morzsa
  • A krémhez:
  • 20 dkg vaj
  • 5 ek tej
  • 8 ek darált dió
  • 1 tojássárgája
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés

  1. A tortalaphoz az egész tojásokat mély tálba ütjük, és a cukorral habverővel (mixerrel, robotgéppel) kemény habbá verjük. Akkor jó, ha a mennyiség háromszorosára nőtt, és annyira kemény, hogy nehezen hullik le a habverőről. Ez fontos, mert ha lágy marad, sütés közben a lap összeesik és nedves lesz.
  2. Ezután fokozatosan hozzáadjuk a 7 kanál darált diót és a 4 kanál morzsát, lazán kavargatva. Zsírozott-lisztezett 24 cm-es átmérőjű sütőformába öntjük, és 160 fokon kb. 25 perc alatt megsütjük.
  3. Mikor elválik az edény falától, akkor jó. Hagyjuk kihűlni, majd éles késsel 3 lapot vágunk belőle. A lapokat egy kissé meglocsoljuk langyos vízben felolvasztott cukorral: 1 dl vízhez 2 kanál cukrot keverünk.
  4. A krémhez a diót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tejet, a tojássárgáját jól elkavarjuk, és lassú tűzön péppé főzzük. Ha esetleg összemegy vagy túl lágyra sikerül, pótoljuk még 1-2 kanál darált dióval. Hagyjuk kihűlni. A vajat egymagában habosra kavarjuk, majd a jól kihűlt diópéppel simára dolgozzuk.
  5. A tortalapokat megkenjük, majd bevonjuk a krémmel, és ízlés szerint díszítjük diócikkekkel, színes cukorkával.

PAVLOVA TORTA III. 

BÉCSI TÚRÓTORTA II. 

BARACKOS TÚRÓTORTA SÜTVE 

Megjegyzés

Nem túl édes finomság. Bátran próbáljátok ki, jól bevált recept - még a nagymamámtól örököltem. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss