Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Diós-vaníliakrémes körtetorta

60 perc
egyszerű
költséges
8 adag
Hozzávalók
  • A diós piskótához:
  • 6 dkg porcukor
  • 5 dkg liszt
  • 2,5 dkg darált dió
  • 1 tk sütőpor
  • 2,5 dkg apróra vágott dió
  • 2 db tojás (nagy)
  • 1 ek forró víz
  • Az vaníliás rétegekhez:
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 5 dl tej
  • 25 dkg mascarpone
  • 20 dkg porcukor
  • 4 csomag vaníliás cukor
  • 20 g porzselatin (+1 dl víz)
  • 2 dl Hulala (v. habtejszín)
  • A körtés részhez:
  • 4 db nagyobb körte
  • 2 ek kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1/2 db citrom leve
  • 1 dl édes fehérbor (vagy víz)
  • 20 g porzselatin
  • Csokoládé ganache hozzávalói:
  • 12,5 dkg étcsokoládé (70 %-os)
  • 2 dkg vaj
  • 1 dl Hulala (v. habtejszín)

Elkészítés

  1. A porcukorhoz hozzáadjuk az egész tojásokat, majd robotgéppel habosra keverjük. Állandó keverés mellett, hozzáadjuk a forró vizet, közben 1-2 percig kevegetjük.
  2. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a darált dióval, majd hozzáadjuk a cukros-tojáshabhoz. Egy keverőkanállal óvatosan összekeverjük a masszát, hogy a hab ne nagyon törjön. Keverés közben hozzáadjuk az apróra vágott diót, és úgy keverjük tovább.
  3. Egy 24 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral, majd egyenletesen beleöntjük a masszát. Ezt követően behelyezzük az előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 15 percig sütjük a tűpróbáig. A sütőből kivéve pár percig a formában hagyjuk, majd a rácsra helyezzük, és hagyjuk kihűlni.
  4. A vaníliakrémhez a mascarponéhoz hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd simára keverjük. A vaníliás pudingport a tejjel csomómentesre keverjük, majd állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Ezután kevergetés mellett hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjuk a mascarponekrémhez, és simára keverjük.
  5. A vizet forráspontig melegítjük, majd levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a zselatint, és addig keverjük míg teljesen feloldódik és langyosra hűl. Ezután hozzáadjuk a krémhez, és alapostan összekeverjük. A Hulalát felverjük, majd szintén hozzákeverjük a krémhez.
  6. A tortaformát kibéleljük sütőpapírral, visszahelyezzük a teljesen kihűlt diós piskótát, majd egyenletesen rákanalazzuk a vaníliakrém felét. Ezután betesszük a hűtőbe 1-2 órára, hogy a krém teljesen megdermedjen.
  7. Körtés réteghez a körtét megpucoljuk, eltávolítjuk a magházat, ízlés szerint feldaraboljuk, majd ráfacsarjuk a citromlevet. Ezután bort öntünk rá, és hozzáadjuk a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, és az őrölt fahajat. Ezt követően főzzük pár percig, arra figyelve, hogy a körte nehogy teljesen szétfőjön.
  8. Ezután a zselatint simára keverjük pár evőkanál forró lével, majd a körtére csorgatjuk. Óvatosan kevergetve addig főzzük, míg kissé besűrűsödik. Ezután levesszük a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni. Kivesszük a tortaformát a hűtőből, óvatosan ráöntjük a megdermedt vaníliakrémre, és visszatesszük a hűtőbe pár órára hogy teljesen megdermedjen. Ha megdermedt, kivesszük és rásimítjuk a maradék vaníliakrémet, majd újra visszatesszük hűlni. 
  9. A csokoládés réteghez a Hulalához hozzáadjuk a vajat, majd forráspontig melegítjük. Ekkor levesszük a tűzről, hozzáadjuk az apróra tördelt csokoládét, majd addig keverjük, hogy a csokoládé teljesen felolvadjon, és éppen csak langyos legyen.
  10. Kivesszük a tortaformát a hűtőből, majd ráhelyezzük a megdermedt tortát egy tortatálra. Ízlés szerint rácsorgatjuk a csokoládé ganachet, és hagyjuk teljesen megdermedni.Tálalás előtt, ízlés szerint felszeleteljük a tortát, süteményes tányérra tesszük, majd úgy kínáljuk.

Megjegyzés

A torta összeállítása több részletből áll, így többször is időt kell rá szenteni, de olyan finom, hogy minden ráfordított percért kárpótol majd. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek

Friss