Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Diós sütőtökpite - paleo recept!

> 90 perc
bonyolult
költséges
Hozzávalók
  • Tészta:
  • 5 dkg kókuszliszt
  • 5 dkg tápióka keményítő
  • 5 dkg darált mandula
  • 1 teáskanál útifűmaghéj liszt
  • 5 g szódabikarbóna
  • 1 db kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 db L-es tojás
  • 5 g só
  • 5 dkg sertészsír
  • 5 dkg méz vagy juharszirup
  • Töltelék:
  • 75 dkg pucolt felkockázott sütőtök
  • 4 db M-es tojás
  • 15 dkg eritrit vagy egyéb édesítő
  • 3,7 dl kókusztejszín
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 2 evőkanál baracklekvár
  • Dió feltét:
  • 8 dkg dió
  • 6 dkg ghí vagy kókuszzsír
  • 5 dkg friss/nem aszalt/ datolya
  • 1 evőkanál méz

Elkészítés

  1. A tésztához a liszteket, a darált mandulát és a szódabikarbónát egy tálba kimérjük. Egy külön tálba, vagy mérőedénybe, kancsóba kimérjük a mézet, a sót, beletesszük a citromhéjat és a puha zsírt. Jól összekeverjük, majd hozzákeverjük a lisztes részhez. Hagyjuk egy fél órát hűtőszekrényben pihenni.
  2. Ez alatt a megpucolt, felkockázott tököt fél liter vízzel egy lábasban tegyük fel főzni. Érdemes közepes hőmérsékleten lefedett lábasban főzni, így elég hamar elkészül és nem kell állandóan figyelni, hogy elfőtte-e a levét. Ha a tök megpuhult, egy tészta, vagy saláta szűrőbe öntjük és hagyjuk, hogy a felesleges víz kicsöpögjön belőle.
  3. A tököt, az édesítőt, a fűszereket, a tojásokat, és a kókusztejszínt egy turmixgéppel, vagy botmixerrel  szép simára turmixoljuk.
  4. A tésztát vagy tápióka szórással kinyújtjuk, vagy egyszerűen a sütőformába nyomkodjuk. 180°C-os sütőben kb. 5 perc alatt elősütjük. Amikor a tésztának kezd színe lenni, kivesszük és még melegen megkenjük a baracklekvárral . A tésztára ráöntjük a tökturmixot, kicsit elegyengetjük.
  5. A piténket betesszük a 200 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 15 percig sütjük, majd visszavesszük a hőmérsékletet 180°C-ra és tovább sütjük kb. 50 percig. Amennyiben barnulni kezdene, mielőtt a közepe is szilárdulna, tegyünk a tetejére fóliát!
  6. Amíg a pite sül, a datolyát kimagozzuk és a mézzel, és az olvasztott zsiradékkal, egy villa segítségével összenyomkodjuk. A darabolt diót hozzákeverjük és a pite tetején egyenletesen elosztjuk. A szeletelést megkönnyíti, ha a diófeltétből a pite közepére nem kerül, és a vágások vonalát is igyekszünk kihagyni. 10 percig sütjük, míg a feltét kicsit karamelizálódik.
    Jól kihűtjük és csak ez után szeleteljük!

Ezek is érdekelhetnek

Friss