hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Diós-mákos kalácskoszorú

90 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 52 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2,2 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 7,5 dkg tejföl
  • 2 dkg élesztő
  • 2 db tojás
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • A töltelékhez:
  • 20 dkg darált mák vagy dió (én felesen készítettem)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 12 dkg cukor
  • 1,8 dl tej
  • 1/2 citrom reszelt héja

Elkészítés

Elkészítés: A töltelék hozzávalóit összefőzzük, hagyjuk kihűlni. Én a kalácsot 10 dkg darált mákkal és 10 dkg darált dióval készítettem.

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk egy tálban. Fél órát kelesztjük.

A megkelt tésztát 2 részre osztjuk, és mindkettőt kinyújtjuk 40×25 cm-es téglalapra. Rátesszük a töltelék felét, elsimítjuk egyenletesen, és feltekerjük, mint a bejglit. A másik lapot ugyanígy elkészítjük. A 2 tekercs végeit összenyomkodjuk, összegyúrjuk, hogy ne váljanak el egymástól, és óvatosan, hogy ne nyíljanak szét, áttekerjük többször egymáson őket. A fonatból koszorút hajtunk, a végeit kicsit összenyomjuk.

Sütőlapra vagy tortaformába tesszük, a felületre került domborulatokat késsel bevágjuk kb. a közepükig, hogy szépen szét tudjanak nyílni. Megkenjük tojással, és meleg helyen helyen pihentetjük, míg közel a duplájára kel.

A sütőbe helyezés előtt ismét lekenjük tojással, hogy szép színe legyen.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 percig sütjük.

Megjegyzés

Megéri a hagyományos kalácshoz kicsit több fáradságot, mert akár ünnepi asztal díszeként vagy ajándékként is megállja a helyét.
- ditti56

Ezek is érdekelhetnek

Friss