Elkészítés: A töltelék hozzávalóit összefőzzük, hagyjuk kihűlni. Én a kalácsot 10 dkg darált mákkal és 10 dkg darált dióval készítettem.
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk egy tálban. Fél órát kelesztjük.
A megkelt tésztát 2 részre osztjuk, és mindkettőt kinyújtjuk 40×25 cm-es téglalapra. Rátesszük a töltelék felét, elsimítjuk egyenletesen, és feltekerjük, mint a bejglit. A másik lapot ugyanígy elkészítjük. A 2 tekercs végeit összenyomkodjuk, összegyúrjuk, hogy ne váljanak el egymástól, és óvatosan, hogy ne nyíljanak szét, áttekerjük többször egymáson őket. A fonatból koszorút hajtunk, a végeit kicsit összenyomjuk.
Sütőlapra vagy tortaformába tesszük, a felületre került domborulatokat késsel bevágjuk kb. a közepükig, hogy szépen szét tudjanak nyílni. Megkenjük tojással, és meleg helyen helyen pihentetjük, míg közel a duplájára kel.
A sütőbe helyezés előtt ismét lekenjük tojással, hogy szép színe legyen.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 percig sütjük.
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!
Feliratkozom a hírlevélre