hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Diós-mákos bejgli II.

120 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 2-2 rúdhoz:
  • Az élesztős omlós tésztához:
  • 1,5 dl tejföl
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás a kenéshez
  • A diótöltelékhez:
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg porcukor
  • fél dl tej
  • 20 dkg darált dió
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
  • A máktöltelékhez:
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg darált mák
  • 1 kicsi citrom leve és reszelt héja

Elkészítés

Elkészítés: A tésztát előző este készítjük el. Meglangyosítjuk a tejfölt, elkeverjük az apróra tördelt élesztővel és a tojással. Elmorzsoljuk a lisztben a vajat, tetejét megszórjuk a porcukorral és a sóval, hozzáadjuk az élesztős tejfölt, és összegyúrjuk. 4 cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és másnapig a hűtőszekrényben pihentetjük.

A diótöltelékhez a vaníliás cukrot a porcukorral együtt elkeverjük a tejben, felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a diót és a zsemlemorzsát, hagyjuk langyosra hűlni.

A máktöltelékhez 1 dl vízben elkeverjük a porcukrot, felforraljuk, beleszórjuk a mákot. Lehúzzuk a tűzről, elkeverjük a citrom levével és reszelt héjával, hagyjuk langyosra hűlni.

A cipókat lazán átgyúrjuk, egymást követően, lisztezett munkalapon 5 mm vastag téglalapokra nyújtjuk. Az első lap tetejét vékonyan megkenjük tojásfehérjével, a hosszabb oldalain szabadon hagyunk 2-3 cm-t, elsimítjuk rajta a diótöltelék felét. A két rövidebb oldalon 2-3 cm szélesen visszahajtjuk a töltelékre a tésztát, majd a hosszabbik oldalán kezdve lazán feltekerjük, sütőpapírral bélelt sütőlapra fektetjük. A másik három cipót is eszerint töltjük meg.

Tetejüket megkenjük tojássárgájával, és langyos helyen fél órát pihentetjük, amíg a tojássárgája meg nem szikkad. Finoman megkenjük a tojásfehérjével, és további fél órát pihentetjük-szikkasztjuk (a kétszeri kenéstől lesz márványos a teteje). A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A tekercsek tetejét sűrűn megszurkáljuk villával és középső bordamagasságra állított rácson 30-40 percig aranybarnára sütjük. A sütő ajtaját 15-20 percig nem tanácsos kinyitni! A tepsiben hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés

1 hétig biztosan friss marad, jól tűri a mélyhűtést.

Másfél adagban sütöttem. 2 rúd diósba tettem mazsolát és apróra vágott birsalmasajtot. - ditti56

Ezek is érdekelhetnek

Friss