Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Diós-mákos bejgli, ahogy Gizi készíti

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 4 rúd bejglihez:
  • A tésztához:
  • 52 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 1 dkg élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 2 csipet só
  • 16 dkg vaj
  • 10 dkg zsír (sertészsír)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 citrom reszelt héja
  • A diós töltelékhez:
  • 21 dkg darált dió
  • 1,2 dl víz
  • 12,5 dkg kristálycukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 1 marék mazsola
  • 3 dkg darált babapiskóta (vagy édes keksz)
  • rumaroma
  • 2 evőkanál savanykás lekvár
  • A mákos töltelékhez:
  • 21 dkg darált mák
  • 1,2 dl víz
  • 12,5 dkg porcukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 1 marék mazsola
  • 3 dkg darált babapiskóta (vagy édes keksz)
  • rumaroma
  • 2 evőkanál savanykás lekvár
  • Valamint:
  • 2 db tojás a bejglik lekenéséhez

Elkészítés

Elkészítés: A lisztet, a margarint és a zsírt legalább fél órára a fagyasztóba tesszük, hogy jól lehűljenek (ez nagyon fontos!!!!).

A lehűtött lisztet a porcukorral beleszitáljuk egy tálba. Ezután hozzáadjuk a sót, a reszelt citrom- és narancshéjat, összekeverjük. Belecsipkedjük a hideg vajat és zsírt, majd kézzel alaposan összemorzsoljuk.

Egy kicsi tálba tesszük a tojássárgákat, kicsit elkeverjük, hozzáadjuk a hideg tejet, a vaníliás cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Ezután simára keverjük.

A morzsalékos liszt közepébe mélyedést csinálünk, ebbe beleöntjük az élesztős-tejes keveréket, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ezután 4 egyforma részre osztjuk a tésztát, és gombócokat formálunk belőlük. Tálcára helyezzük, és legalább 30 percre a hűtőbe tesszük pihentetni.

A darált diót és a darált babapiskótát (vagy édes kekszet) egy tálban összekeverjük. A vizet egy edénybe öntjük, hozzáadjuk a kristálycukrot, a reszelt narancs- és citromhéjat, a vaníliás cukrot és a mazsolát. Felforraljuk, majd szép lassan pár percig főzzük. Ezután a forró szirupot ráöntjük a diós-morzsás keverékre, és jó alaposan összekeverjük. Ízlés szerint rumaromával ízesítjük, de ez el is hagyható. Végül teljesen kihűtjük, majd 2 egyenlő részre elosztjuk a kihűlt tölteléket.

A diós töltelékhez hasonlóan kell elkészíteni a mákos tölteléket is (rumaroma el is hagyható!!!) Végül teljesen kihűtjük, ezt is 2 egyenlő részre osztjuk.

Egy tésztagombócot kiveszünk a hűtőből, majd 20 x 25 cm-es téglalappá kinyújtjuk (én sütőpapíron nyújtottam ki, így nem kellett alálisztezni, és nem is ragadt le a tészta). Ezután elosztunk rajta egy adag tölteléket úgy, hogy a tészta minden oldalán 1 cm tésztacsík szabadon maradjon. Végül a tésztacsík három oldalát ráhajtjuk a töltelékre, majd jó szorosan feltekerjük.

A feltekert bejglit kicsit megformázzuk, a két szélét a tenyerünkkel kicsit benyomkodjuk.

Két tésztagombóc megtöltésével így jártam el, így lett egy diós, és egy mákos bejglim. A másik két bejgli megtöltése annyiban különbözik, hogy a töltelék tetejére rákanalaztam a 2 evőkanál lekvárt, egyenletesen elsimítottam, majd ezután tekertem fel (nagyon finom lett a töltelék a kissé savanykás lekvártól).

Az első lekenéshez 1 egész tojást és 1 tojássárgáját villával jól felverünk. Sütőpapírral kibélelt tepsire, egymástól kicsit távolabb helyezzük a bejglirudakat, majd egy szélesebb ecsettel lekenjük. Ezután hűvös, levegős helyen addig pihentetjük, míg a tojás teljesen rászárad (én 30 percig hűvös helyen pihentettem, majd ventillátor segítségével, teljesen megszárítottam). A második lekenéshez 1 tojásfehérjét villával felverünk, a teljesen megszáradt bejgliket egy szélesebb ecsettel lekenjük ezzel is, majd szintén teljesen megszárítjuk (én lekentem és pár perc alatt a ventilátorral megszárítottam).

Ezután a bejglik tetejét és oldalát villával több helyen megszurkodjuk, hogy a gőz sütés közben tudjon távozni, és ne repedjen szét a tészta.

A sütőt előmelegítjük, behelyezzük a tepsit, majd 200 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük a bejgliket.

Ezek is érdekelhetnek

Friss